DE IVRIGE: Vi som liker å være i gang, som kan trene to ganger om dagen om forholdene ligger til rette, kan lett gå i ”overtreningsgrøfta”. Jeg har vært der, og den er tung å komme seg opp av.FOR MYE TRENING GIR MOTSATT RESULTAT: Trener
du for mye bryter du bare ned kroppen, og vil på
sikt tåle mindre. Det går med andre ord feil vei.
Jeg elsker å trene – og har aldri problemer med å motivere meg. Vår og sommer kan jeg dra på lange sykkelturer, flere timer spiller ingen rolle. Tam – tam – tam sier pedalene i det jeg drar dem rundt, jeg kjenner bena gå av seg selv, kjenner ikke slitenhet, ingen smerte, bare denne lyden av sykkeldekkene, tikkingen fra giret, pedalene som går rundt og rundt.Jeg nyter hver svettedråpe. Å bli våt på ryggen setter meg i en så ekstatisk glede over det å kjenne at kroppen fungerer, at det kan ikke sidestilles med noe annet.


SPINNING OG GRUPPETRENING MED INSTRUKTØR:
Dette her har et eget lag med å “ta helt av”. Pass
på når andre til dels kontrollerer innsatsen din på
trening. Du kan fort bli treningsmettet og få behov
for hvile.


OVERTRENING:
Første tegn på en overtrent spinningsentusiast er:
Utøveren begynner å svette veldig lett. Dette er som
oftest et sikkert symptom på systemisk overtrening.

Vi som liker å være i gang, som kan trene to ganger om dagen om forholdene ligger til rette, kan lett gå i ”overtreningsgrøfta”. Jeg har vært der, og den er tung å komme seg opp av.I et anfall av overmot og som resultat av et veddemål, hadde jeg meldt meg på mitt første Birkebeinerritt. Påska kom sent dette året, jeg gledet meg til flere fridager med god anledning til å trene. Allerede tidlig mandag i påskeuka var jeg og et par kamerater i gang. Jeg hadde noen proteinbars til overs, de putta jeg i lomma på sykkeltrøya, hadde vann på flaskene og dro av gårde på en 10 mils tur. De to andre er atskillig lettere enn meg. Halvor var en habil maratonløper uten et gram ekstra fett på kroppen. Jeg løfter jern store deler av vinterhalvåret – det er min form for periodisering – og veier så tidlig i sesongen godt over 90 kilo. Vi oppførte oss som tre nyslepte kalver på beite om våren, og den første motbakken etter noen mil ga meg en puls opp mot melkesyreterskelen. Jeg peste at vi måtte roe ned – men jeg hadde dratt opp tempo på de første milene – så her skulle jeg visst settes på plass. Etter masse opp og ned og bort og fram – møtte jeg helt veggen.Jeg skal ikke gå i detalj om de siste milene – jeg husker bare at jeg stort sett var på de letteste girene siste delen – og den minste motbakke ble et mareritt.


KROPPEN GIR BESKJED: Så fort det positive
overskuddet er tatt ut, skifter kroppen modus med
å gi følelser av tretthet, at det går tungt, og i siste
rekke smerter.


HA ET FASTLAGT PROGRAM
Utøvere med enten liten eller stor motivasjon, og
som er troende til å enten trene for lite eller for
mye, bør med sikkerhet forholde seg til et
strukturert opplegg (et fastlagt treningsprogram).
Dette vil sette riktig treningsmengde i fokus. På
denne måten unngår man at treningen styres kun
av lyst, motivasjon og pågangsmot.


IKKE GI ALT PÅ HVER TRENING
Å gi full gass er noe du ikke kan gjøre lenge,
dersom du ønsker å sikre jevnlig framgang. Riktig
treningsmengde er kombinasjonen av volum,
intensitet og innsats, som gis i riktig forhold i
forhold til din treningstilstand og nivå.

Hva skjedde? Det er to mulige forklaringer. En; Jeg var generelt overtrent, eller to; jeg hadde ikke trent nok på den spesifikke treningen som sykkel er. Jeg kom til at det måtte være en kombinasjon av disse to. I tiden før påske hadde jeg trent sju dager i uka, noen dager rolig langkjøring på beina om morgenen – for så å trene intervall på ettermiddagen. Samtidig hadde jeg skjerpet kosten alvorlig, og bl.a. kortet ned på karbohydrater.Legg en plan


Jeg måtte sette opp en plan; En plan for trening, en for hvile, og en for kosthold. Kroppen brytes ned under trening, det er viktig at den får den hvilen som skal til for å bygges opp igjen, og at den får de næringsstoffene den trenger. Husk også at du gjennom svette mister vitaminer og livsviktige mineraler, og at tilskudd uansett er nyttig.Det er vanskelig å sette opp et fast treningsprogram uten å ha sett mottakeren. Generelt kan en si at det lønner seg å ta en laktat test (”melkesyreterskeltest”) og en test for anarob kapasitet. Det kan også lønne seg å ta en test for aerob kapasitet, der du skal gå eller sykle i 12 minutter. Denne måler utholdenheten.

TRENING SOM BEVARER OVERSKUDDET: Det gir
deg ikke bare jevn framgang fra treningen din,
men det gir deg også potensielt et smil i ansiktet.
Fordet føles godt å trene på overskuddet, og
framgangen du opplever, øker motivasjonen din!
Hold avtaler


Ta en ny test etter tre måneder. Og det er nå det mentale kommer inn: Sett opp en plan, en målsetting – og hold deg til den! Står det at du skal trene i sone 1 – 2, som for eksempel er i pulsområde 120 – 135, ja – så gjør du det! Står det 75 minutter spinning på tirsdag i sonen – avslutter du etter 75 minutter, selv om du bare har lyst til å løfte ”litt”.Å bli styrt av lysten


Å ha lyst er den viktigste drivkraften du kan ha. Om du avslutter når du vet du skal, bevarer du lysten til neste økt, og treningen blir noe du har lyst til å fortsette med resten av livet. Målet er jo å ha overskudd og en sunn kropp langt inn i alderdommen, ikke sant?Ikke for rigid


Men du – til slutt; Ikke bli for rigid – eller for firkanta da! Det er viktig å lytte til kroppen også. Har du absolutt ikke lyst en dag – regnet øser ned og det går en fin film på TV – er det lov å la være også. Kanskje kroppen kjenner på at du lå for høyt under intervall treningen i går – og at du trenger en dag å komme deg på?Lykke til med treningen – og med restitusjonen!
Mvh Truls Eskelund


Coach og veileder.