ADHD: KOSTHOLDET HAR BETYDNING: Morfinlignende peptider fra melk og gluten kan påvirke nervesystemet og være en medvirkende årsak til atferdsproblemer.Jeg har en datter på 33 år og et barnebarn på 10 som begge går på medisiner for ADHD (ritalin og stratera). Begge har ved innsendt prøve fått tilbakemelding på at de er intolerante for melkeprodukter og gluten. Vi har mange gode råd relatert til hva de skal holde seg unna, men finns det en oversikt som viser hvordan et fullverdig kosthold og ernæring kan sammensettes?


Svar:

Lege Anna Kathrine:
Ljøgodt er utdannet ved
Universitetet i Oslo i
1987.
Hun har videreutdanning
innen miljø- og
ernæringsmedisin fra 1990
gjennom kurs og
studieopphold i bl.a. USA
og England og har en
Master of Science grad i
ernæringsmedisin fra
University of Surrey i
England.


Ljøgodt jobber til daglig som
almennpraktiserende lege
ved Balder-Klinikken i Oslo,
spesielt med forebygging,
utredning og behandling av
allergi, intoleranse, og
miljørelaterte sykdommer,
samt ernæringsveiledning
ved kroniske sykdommer.


Hun er medlem i Den Norske
Lægeforening (DNLF),
American Academy of
Environmental Medicine (AAEM),
British Society for Ecological
Medicine (BSEM), og Institute
for Functional Medicine, USA (IFM).


Jeg antar at din datter og ditt barnebarn har fått påvist peptider fra melk og gluten i urinprøve. Peptider er delvis nedbrudte proteiner som kan hope seg opp på grunn av mangelfull enzymatisk nedbrytning. Morfinlignende peptider fra melk og gluten kan påvirke nervesystemet og være en medvirkende årsak til atferdsproblemer. I slike tilfeller kan det være til hjelp å overholde en diett som er 100% fri for gluten og melkeproteiner. Bedring kan ventes i løpet av 2-3 måneder, men det kan ta 6-12 måneder å oppnå full effekt av dietten.

Det finnes kokebøker som beskriver glutenfri og melkefri kost, blant andre 2 bøker skrevet av Else Lill Bjønnes. Cøliakiforeningen kan også bidra med praktiske kurs og informasjon om glutenfri kost. Vanlig glutenfri kost inkluderer imidlertid produkter med hvetestivelse, som inneholder ørsmå mengder gluten. Dette tåles av de fleste cøliakere, mens mennesker med melke- og gluten-intoleranse knyttet til atferdsproblemer kan reagere selv på disse ørsmå mengdene. Jeg vil derfor anbefale din datter å melde seg inn i Norsk Proteinintoleranseforening (www.npif.no). NPIF er en interesseorganisasjon for mennesker med melke- og glutenintoleranse diagnostisert ved peptidundersøkelse i urinen. Foreningen har utarbeidet informasjonsmateriell med forslag til alternativ kost og utgir et medlemsblad i tillegg til den informasjonen som legges ut på foreningens nettsider.


Et kosthold uten melkeprodukter og gluten kan absolutt være ernæringsmessig fullverdig.

En fallgruve når man går på glutenfri kost kan være å erstatte vanlig brødmat med brød bakt nesten utelukkende av hvetestivelse eller med søte glutenfrie kjeks og kaker. Et slikt kosthold vil bli proteinfattig og fattig på sink, jern og B-vitaminer. Når man ikke skal bruke melkeprodukter forsvinner også en kilde til B-vitaminer, kalsium, jod og fett (viktigst for små barn). Dersom man imidlertid bruker næringstette kornslag som bokhvete, hirse og kornerstatningene amarant og quinoa, samt melkeerstatinger som hel kokosmelk, litt soyamelk og soyafløte (dersom moderate mengder soyaprodukter tåles) og rismelk med kalsium kan man sikre et næringsrikt kosthold.

Soyaprotein inneholder imidlertid melkelignende peptider og bør av den grunn ikke brukes daglig.

Rent kjøtt, fisk, grønnsaker, frisk frukt og nøtter bør inkluderes i rikelige mengder i det melke- og glutenfrie kostholdet.

Det er fornuftig å inkludere et kalsiumtilskudd og selvfølgelig vitamin D-tilskudd i vinterhalvåret. Et tilskudd av multivitamineralpreparat, 200mg vitamin C, essensielle fettsyrer (omega 3 og omega 6 som gammalinolensyre) og et probiotikum ( gode tarmbakterier) anbefales også ved ADHD og proteinintoleranse på grunn av økte behov for enkelte næringsstoffer ved denne type problemer.

Med hilsen
Anna Kathrine Ljøgodt