Aktivitetssperre

0
169

AKTiViTESSPERRE: Fra null til tre, er det bare kjedsomhet. Fra tre til ti, så er det en stigende invaliditet. Fra tre til ti, så snakker vi om mennesker som har en lidelse. Er du skikkelig lei, kan du bli syk av å gjøre noe. Latskap havner innenfor fra null til tre.

Aktivitetssperre


AKTiViTESSPERRE: Fra null til tre, er det bare kjedsomhet. Fra tre til ti, så er det en stigende invaliditet. Fra tre til ti, så snakker vi om mennesker som har en lidelse. Er du skikkelig lei, kan du bli syk av å gjøre noe. Latskap havner innenfor fra null til tre.


En ukjent lidelse som ikke gjenkjennes
Det går rundt en masse mennesker som er inntil alvorlig psykisk syke. De har en usynlig lidelse uten kjennskap til, og som det ikke finnes noen diagnose på. Ofte blir disse pasientene, som de er og skulle vært, oppfattet i negativ betydning, de er gjerne late, lite sportslige og arbeidssky. Eller de er stemplet som rusmisbrukere og narkomane.


Organismen får ingen små daglige gleder
Lidelsen aktivitetssperre sitter i hodet og er psykisk. Den kan ikke fjernes av noen form for aktivitet eller trening, det vil bare forverre lidelsen. Friske mennesker opplever at aktivitet og arbeid og trening, gir økt psykisk energi, samt at de opplever at aktivitet/gjøremål gir små gleder i hverdagslivet. Jeg vil anta at svært mange av de tunge rusmisbrukerne og narkomane lider av denne lidelsen kalt aktivitetssperre.


Jeg snakker av erfaring, dette er ikke bare teori
For åtte år siden opplevde jeg de små gleder i hverdagen. Jeg har alltid vært arbeidsom og jobbet 300 timer om måneden allerede som sekstenåring. Etter hvert som jeg livnærte meg på eget firma, hadde jeg som en god vane å jobbe 12 timer 7 dager i uka. Dette ga meg både glede og økt psykisk overskudd. Så helt plutselig, det skjedde på dagen, så plutselig var det noe som blokkerte meg fullstendig. Jeg klarte ikke å jobbe i det hele tatt omtrent. Maks. en halvtime på pc-en per dag, og det gjorde meg dønn sliten, svetten løsnet i panna og jeg ble aggressiv. Men verre enn som så: Jeg klarte ikke å se på tv, høre på radio, lese noe eller være særlig oppmerksom. Etter en halvtimes spasertur utover skogsveien her, så ble jeg mildt psykotisk. I stedet for å få økt energi, så ble den drenert ut av meg. Det meste jeg klarer, det er å gå sakte fram og tilbake i en lang gang vi har i huset her. Så der går jeg opptil 10-12 timer hver dag. Jeg er av aktivitetssperren invalidisert 100%. Jeg klarer omtrent ikke å gjør noe som helst, og jeg blir ytterligere syk av det. Det er helt avgjørende for et menneskes trivsel å ha noe å henge oppmerksomhet og fingre i daglig. Blir man ufrivillig apatisert og ute av stand til aktivitet, så har man med å gjøre en alvorlig psykisk lidelse.


Følelser som depressiv og angst er i dag diagnoser
Innen psykiatrien så har man tatt følelsen «deprimert», og gjort denne til en diagnose. Vi snakker da om pasienter som skal gå på både medisiner og behandling. Pasienten er «depressiv». Men hva da hvis man har følelsen av å være lei? Det er ikke snakk om å bare kjede seg, eller ikke finne på noe å gjøre. Vi snakker om å være alvorlig lei. Dersom du er alvorlig lei, så kan dette være en alvorlig psykisk lidelse, og den kan vedvare livet ut. Jeg forslår dermed diagnosen A.L. (ApatiskLei). Blir lidelsen sterk nok, vil den være invalidiserende. I ytterste konsekvens kan den medføre hjertestopp og dødsfall. Dette har jeg også opplevd. Jeg var så langt nede, grusomt lei, at hjertet begynte å gå inn i en hjertestopp. Å komme seg ut av huset, rommet jeg oppholdt meg i, og inn på en psykiatrisk innleggelse, reddet livet mitt.


Må skille mellom normale leie perioder og sterkere og mer langvarig følelse av «LEI»
Akkurat slik man skiller normal og kortvarig nedstemthet fra depresjon, slik må man også skille mellom helt normal og forbipasserende kjedsomhet og det å være lettere og kortvarig lei seg. Jeg har rangert det slik som at fra 0 til 3, så snakker man om normale «nedeperioder», men fra 3 og opp til 10, så snakker vi om en grad og varighet av å være lei, som er stigende invalidiserende. Passerer du 10, så er det fare for å miste livet.


Aktivitetssperre og rusmisbrukere og narkomane
Ta et søk på trim.no etter artikkelen «Aktivitetssperre og rusmisbrukere og narkomane», så finner du en interessant observasjon, teori og syn på praksis, der man ser nærmere på hvorvidt mange av dagens såkalte «rusmisbrukere» og «narkomane», egentlig heller er å regne som pasienter som trenger medisiner som også kan nyttes som rusmidler/narkotika.