Amfetamin spiser opp tennene

0
570

AMFETAMIN er et kjemisk etsende stoff som er svært uheldig for tannhelsen. Mange som bruker amfetamin fast gjennom flere år, risikerer å ødelegge tennene sine.

Stoffet som ødelegger tennene dine
Det sentralstimulerende stoffet amfetamin har en nedbrytende effekt på tennene. Alle inntaksmetoder vil kunne føre til at tennene sakte, men sikkert etses ned, i stykker og borte (ødelagt). Noen hevder at de som injiserer (bruker sprøyte), få raskere og større nedbrytning av tennene enn de som snorter (drar/puster det opp i nesen), eller for de som svelger dette stoffet (dropper det/svelger det ned som en tablett), men dette er undertegnede ikke i viten om. Det er imidlertid helt sikkert at amfetamin er inntil svært skadelig for tennene.

Tennene kan raseres
Tennene blir tynnere, man kan kanskje se sprekkdannelse i dem, tennene blir mindre, og det dannes raskere hull og plager med både tenner og tannkjøtt. Det er vanlig at tannhelsen blir svak slik at tennene kan bli stående som bortslipte/nedslipte stilker av det som engang av hele og fulle og sterke tenner. Det forekommer også at brukere opplever at en eller flere av deres tenner brytes av og/eller faller ut.

Hjelper ikke å pusse tennene
Det er ikke mangel på tannpuss som kan bryte ned og ødelegge tennene hos jevne amfetaminbrukere, det er stoffet de tar. Det er verdt å merke seg at brukeren ikke bør pusse tennene så lenge han/hun har virksomt amfetamin i kroppen, for da er tennene og deres emalje svekket og tåler inntil lite. Dersom det da pusses, så vil dette kunne resultere i opptil stor/større slitasje og nedsliting av tennene. Det kan derfor være et godt råd til amfetaminbrukeren at han/hun ikke pusser tennene mens de er på amfetamin.

Hva kan gjøres for å spare tennene?
Først og fremst må jo selvfølgelig det nevnes, at det beste for tennene er at man overhodet ikke inntar/bruker amfetamin. Men for de som vil, må eller kan ikke annet enn å bruke omtalte stoff, så gjelder det altså som nevnt å ikke pusse tennene mens amfetaminet er virksomt i kroppen. Det som imidlertid kan gjøres, og som er helt ok, er å bruke/tygge fluortabletter. Fluortabletter er heldig å bruke for amfetaminbrukere. Slike tabletter kan du få kjøpt i butikken, de har god smak og er ikke noen dyr investering i din tannhelse. Løp og kjøp.

Såkalte rusmisbrukere og narkomane kan få gratis tannlege
For de som er faste brukere av amfetamin, så kan de kvalifisere til gratis tannlegehjelp. Å få dette til, så kan det være at fastlegen din kan hjelpe til med dokumentasjon/papirer på at du er å regne som rusmisbruker/narkoman, og at du bør få gratis tannlegehjelp.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here