Det er en kjensgjerning at en rekke rusmidler sliter på tennene og forårsaker en dårlig munnhygiene. Er dette noe uunngåelig eller er det noe man kan gjøre for å bevare tennene best mulig?

Amfetamin – tennenes bitre fiende


Det er en kjensgjerning at en rekke rusmidler sliter på tennene og forårsaker en dårlig munnhygiene. Er dette noe uunngåelig eller er det noe man kan gjøre for å bevare tennene best mulig?


Amfetamin i munnen – tennene krymper og tannkjøttet blør
Du trodde kanskje at amfetaminet virket inn mest negativt for de som svelger (dropper), amfetaminet eller snorter det opp i nesen? Nei, den inntaksmåten som går hardest utover munnen (tennene), er injisering (bruk av sprøyte). Når amfetaminet injiseres, så er det som om amfetaminet angriper tennene fra innsiden og ut. Etter hvert som brukeren fortsetter sin bruk av amfetamin måned etter måned, år etter år, så kan man betrakte hvordan tennene blir mindre og mindre, og emaljen tynnslites også.


det er vanlig at brukeren av amfetamin, lett begynner å blø i tannkjøttet. Amfetaminet svekker ikke bare tennene, men også tannkjøttet som altså lett begynner å blø. Nedenfor følger noen få, enkle, men gode råd for amfetaminbrukere og tannhelse/hygiene:


Ikke puss tennene når du har amfetamin i blodet
Amfetaminet vil være å finne i spyttet ditt i munnen når du har amfetamin i blodet. Dermed har du konstant spytt på og rundt tennene som virker nedslipende og tærende på tennene dine. Du bør unngå å pusse tennene så lenge du har amfetamin i blodet (og dermed i munnhulens spytt).


Når kan jeg pusse tennene?
Så fort du er blitt søvnig og har sovet en natt (så fort du har sovet syv – åtte timer), så kan du pusse tennene. Det påtroppende søvnbehovet og din første søvn/nattesøvn, indikerer at amfetaminet er ute av blodet ditt, og du kan dermed så smått begynne å pusse tennene.


Amfetamin som benyttes jevnt, trutt og over flere år, kategoriserer deg som rusmisbruker
Dersom du skulle være så uheldig å havne i båsen ”rusmisbruker”, så er det noe som i forbindelse med din tannhelse i alle fall fører med seg noe positivt og godt. I Norge så dekker staten tannlege og tannlegetimer for rusmisbrukere da det er allment godt kjent at rusmisbrukere ofte har problemer med å opprettholde sine tenners friske og gode tilstand. Hos tannlegen så vil denne raskt kunne se at du er såkalt rusmisbruker, da tannlegen enkelt vil klare å lese dette av hvordan det ser ut i munnen din.


Amfetamin kan få spyttkjertlene til å overarbeide og hovne opp
Hos noen brukere av amfetamin så ser det ut til at spyttkjertlene av og til ser ut til å begynne å overprodusere spytt. Spyttkjertlene kan hovne opp og bli mye større enn normalt (spesielt spyttkjertlene under tungen). Denne overproduksjonen av spytt , kan skyldes at brukeren smatter/suger på tungen og lar denne arbeide opp etter tennene og munnhulen. Det er ikke med sikkerhet dette legges til grunn for den spyttmessige overproduksjonen i munnen, men det har trolig en sammenheng. Å få kjevespenninger og en tunge som kan bli stedvis sår og øm, samt opphovnet, er gjenkjennelige problemer hos amfetaminbrukere.


Når du ikke kan pusse, tygg fluortabletter
Du kan med fordel tygge fluortabletter når du er påvirket og derved har amfetamin i blodet. Du får kjøpt fluortabletter med god smak på butikker og/eller på apotek (du trenger ikke resept). Ved å tygge fluortabletter, så beskytter du i stor grad tennene og deres emalje. Fluor i passe mengder er en god ting for tennene dine.