FIRE OG EN HALV TIME GÅING: Etter utmarsjen på tre mil med oppakning i marsjstøvler, pådro jeg meg en ankelsake. I etterkant blir jeg ikke kvitt skaden.

   
 
 

Spørsmål:
Jeg er i Forsvaret. Av den grunn er det påkrevet å gå tre mil på 4,5 time med 11kg på ryggen, på asfalt med skotøy marsjstøvler. Da jeg gikk denne 3 – mila sist gang fikk jeg så vondt i ankelen at jeg gikk innover med beinet. Det ernå nesten to måneder siden, og jeg har fortsatt vondt i ankelen ved lengre joggeturer og ulent terreng.

Svar:
Du har pådratt deg en belastningsskade som vedvarer pga. ditt daglige aktivitetsnivå. Mens det skulle en hard tur som du beskriver, til for å påføre skaden, så skal det mye mindre til for å vedlikeholde skaden når den først har oppstått.

Mitt råd er at du tar krykkene fatt 1-2 uker. Du må hvile ankelen til du overhodet ikke kjenner mer smerte eller noen form for ubehag, så hvile ytterligere 7 døgn i helt smertefri tilstand. Først da er du skadefri, og vevet i ankelen vil svare positivt på mer belastning.

   
 
 

Jeg anbefaler at du bestiller heftet “Belastningsskader”. Du finner det i kategorien “Programmer og hefter”.

Forøvrig er det friskt fra militærets side å kjøre sine innkalte ut på sånne turer. Befolkningens generelle treningsgrunnlag har gått kraftig ned, og jeg kan ikke skjønne annet enn at denne typen “dødsmarsjer” må være rene fabrikken i produksjonen av akutte og alvorlige overbelastninger. I mine øyne er det helt tullete å sende en utrent person ut på noe slikt. Enhver utøver må ha det nødvendige grunnlaget før en gitt belastning påføres.