NULL

Oslo (NW): Den store fedmebølgen som i lang tid har flommet over barn Europa og USA, har nådd Skandinavia. I Norge meldes det nå om at ti år gamle barn får belastningsskader på grunn av overvekt. Dårlig kosthold og lite fysisk aktivitet får skylden.

– Vi får inn flere og flere overvektige barn og unge. Mange er blitt diabetikere, og vi ser barn helt nede i 10-års alderen med belastningsskader på grunn av overvekt, sier klinisk ernæringsfysiolog Mette Helvik Morken ved Haukeland Sykehus. Hun opplyser at Norge ikke har noe apparat for å hjelpe overvektige barn.

– I Sverige og Danmark blir de sendt til egne klinikker hvor de lærer å spise sunt og mosjonere rikelig, sier hun. Morken er bekymret over at brus, fet gatekjøkkenmat og snacks er blitt en så stor del av de unges kosthold.

– De unge får i seg for mye sukker og fett. Det kan føre til underernæring fordi de ikke får i seg nok nødvendige næringsstoffer. Å spise seg mett på usunn mat er en ond sirkel som er vrien å komme ut av. Derfor er det svært viktig å ha et sunt kosthold allerede fra barnsben av. Kroppen er avhengig av nok frukt og grønnsaker, brødmat, kjøtt og fisk, sier hun.

Kosthold
Norges største frukt- og grønnsaksgrossist BAMA, har i mange år brukt slagordet “5 om dagen”, som henspeiler seg på vårt behov for fem typer frukt og grønnsaker hver eneste dag.

– Nordmenn spiser for lite frukt og grønnsaker i forhold til behovet, og vi ligger langt bak andre europeiske land. Foreldrene må gå foran som et godt eksempel og venne barna til å spise frukt og grønnsaker hjemme. Bare slik legges grunnlaget for et livslangt sunt kosthold, sier informasjonssjef Hanne Fløistad i BAMA.

– Ingen ande matvarer inneholder så mye næringsstoffer og vitaminer som frukt og grønnsaker. Derfor bør det alltid ligge fremme på fat, og bli servert til alle måltider. Slik lærer barna en vane som de tar med seg inn i voksen alder. Men det er også viktig at unge kan spise frukt og grønnsaker utenfor hjemmet, sier hun.

Lettere tilgjengelig
Frukt og grønnsaker er ofte lite tilgjengelig i barne- og ungdomsmiljøer. Alternativet har i årevis vært gatekjøkkenmat, brus og godterier. BAMA vil forbedre utvalget og eksponeringen av frukt og grønnsaker.

– Forbrukerne vil gjerne kjøpe frukt og grønnsaker, men får ofte bare pølser og brus på bensinstasjoner og kiosker. Dessuten må de slippe å kjøpe et kilo bananer når de bare ønsker en. Til tross for at frukt og grønnsaker er den desidert største varegruppen i handelen, er andelen som selges på bensinstasjoner og i kiosker liten. Dette vil vi nå endre på, sier markedssjef Magne Tuxen i BAMA. Han sier også at skoler og kantiner er viktige arenaer.

– Frukt og grønnsaker må selges der folk ferdes. Bare slik øker forbruket. Foreldre kan for eksempel tegne et fruktabonnement, slik at barnet får daglig frukt eller grønnsaker servert på skolen. Også i kantiner prøver vi å gjøre frukt og grønnsaker mer tilgjengelig for folk, sier Tuxen.