Forskning viser det mange utøvere har erfart: Treninga føles mer behagelig på ettermiddagenEr du oppe på morgenen, så vil smerteterskelen din
være på sitt høyeste på ettermiddagen. Det er med
andre ord på ettermiddagen det vil være mest
behagelig å trene.Trening bestpå etter-
middagSpiller det noen rolle når på døgnet du trener? Ettermiddagen gir best effekt, mener forskere.Mange mennesker sverger til en morgenøkt med trening. Argumentet er at det får kroppen i gang og at du ennå ikke er sliten etter dagens arbeid.


Men for oss som liker å slumre under dynen i morgentimene finnes det støtte hos treningseksperter. I følge målinger av døgnrytme og prestasjonsnivå er nemlig det beste tidspunktet å trene sent på ettermiddagen.


Rytmen på døgnet
Døgnrytmen er en slags intern klokke som gjør at vi sovner og våkner til bestemte tidspunkt og har forskjellig mental og fysisk ytelse i løpet av døgnet. Rytmen reguleres av et senter i hjernen og påvirker nær sagt alle levende organismer.


Blodtrykk, humør og kroppstemperatur reguleres også av den samme rytmen i kroppen. Og på ettermiddagen vil temperaturen i kroppen være en til to grader høyere enn om morgenen. Høyere temperatur gjør musklene mer fleksible og mindre utsatte for skader.


– Det beste tidspunktet for en treningsøkt er sent på ettermiddagen. Årsaken er at musklene dine da er på sitt høyeste ytelsesnivå. Det reduserer risikoen for at du kan skade deg selv og vil i tillegg være den tiden på døgnet hvor du er mest våken og konsentrert, sier treningseksperten Phyllis Zee ved Northwestern University i USA til CNN.


Regelmessig trening
Selv om døgnrytmen kan påvirke treningen er det også andre faktorer som avgjør om treningen er effektiv og sunn for kroppen. Regelmessig innsats er blant de viktigste faktorene for å holde kroppen i god form.


Om du klarer å trene regelmessig om morgenen er det derfor langt bedre enn å trene mer sporadisk om ettermiddagen. Husk bare å gi kroppen noen minutters god oppvarming før du setter i gang, slik at morgenstive armer og ben ikke blir skadet av treningen.


www.Mozon.no 14.04.2004