Tidligere verdensmester Trude Dybendahl Hartz gir deg et lynkurs i skigåing.
“Logikken er at jo bedre teknisk du går,
desto mindre krefter bruker du.”


Bedre skiteknikk kan ”spare deg” for mange fysiske treningstimer. Du kan gå like fort som før, men med mindre krefter, skal vi tro Trude Dybendahl Hartz, tidligere verdensmester i langrenn, nå mentaltrener, skitrener og coach for unge seniorkvinner.

– Med bedre teknikk belaster du kroppen sunnere. Du kan unngå de klassiske belastningsskadene, og du får ski som sitter bedre i motbakkene når frasparket ikke lenger skjer i luften bak deg, sier Dybendahl Hartz.

– Skiglede er viktigst
I vinter lanserte hun boka ”Større Skiglede med Bedre
Teknikk”på Kagge Forlag.

– Dersom du ønsker å bli bedre skiteknisk, er du nødt til å være bevisst på det du holder på med, og være litt tålmodig når du vil innarbeide det nye mønsteret, sier Dybendahl Hartz.

– Å endre inngrodde vaner tar jo litt tid. Du må kunne kjenne igjen det gamle mønsteret ditt -altså hvordan du går, slik at du kan stoppe det gamle mønsteret, og heller jobbe inn den følelsen og teknikken som er riktigere, oppfordrer hun.

Mange som har gått på kurs både hos henne og på Skiforeningens kurs har fått en aha-opplevelse i forhold til hvordan de bruker kroppen på ski.

Og husk: Logikken er at jo bedre teknisk du går, desto mindre krefter bruker du. Det er kanskje fint å føle at du har overskudd til noe etter skituren også. Hartz presiserer imidlertid at skiglede er det aller viktigste.

– Det skal ikke være en “galt/riktig-greie” å gå på ski. Men når lysten til å bli kvitt en eller to “vondter” kommer over deg, eller om du har lyst å bli mindre sliten av en skitur, er du klar for å utvikle bevegelsesmønsteret ditt, altså teknikken, sier hun.

For å lære god teknikk kan du også forsøke å etterligne noen du synes går flott på ski. Positive referanser er til hjelp på veien mot bedre teknikk og større skiglede, ifølge Dybendahl Hartz.

Trudes lynkurs:

1. Bedre teknikk gir bedre helse: Du skal komme hjem med færre “vondter” enn du gikk ut med.
TREN MED SMILET: Lystbetont trening skal gi
glede og overskudd.


2. Løp på ski: Unngå å gå på ski som om du går på gata. Det konsise løpssparket er mer kraftfullt enn det mer langsomme gåsteget: Du må skape mye kraft for å flytte alle kiloene dine fra det ene beinet til det andre. Uten ordenlig tyngdeoverføring greier du ikke å få til et maksimalt kraftfullt fraspark.

3. Balanse i glifasen: Kjenn på trykket under fotsålen på det ene beinet du sist satte i bakken. Når du har jevnt trykk på hele foten forteller foten at kroppen er i god balanse i forhold til en naturlig midtlinje i kroppen. Dette innebærer at kroppen får den viktige avslappingen i glifasen.

4. Vær dynamisk og myk i kroppen; Så lenge du lar frasparket skje bakover går kroppen framover og ikke opp i luften.

5. Sjekk lengden på stavene: Svært mange går med for lange staver. Riktig lengde er 30 til 33 cm lavere enn din egen kroppshøyde. For lange staver kan skape rytmebrudd og høye skuldre som kan gi stiv nakke.
HA UTSTYRET I ORDEN: Bruk gjerne skibriller hvis
du trenger det. Det er ingen grunn til å myse seg
til trøtt i øynene.


6. Senk skuldrene og slipp stavene ved avslutning av alle stavtak: Kjenn etter at hendene har en lav bue, arbeidsvei, både på vei bakover og forover. Albuen er da kun lett bøyd, nesten strak.


Trudes treningstips:
I langrenn bruker du hele kroppen; det liker hjertet. Varier gjerne tempoet underveis på en tur. Trener du flere ganger i uken: La noen økter være helt rolig, andre med større innsats som gir høyere hjertefrekvens.


Vil du ha mer styrketrening – stak mer!


Langrenn er flott bevegelsesmeditasjon: Legg igjen musikken på øret hjemme. Koble deg på naturen og kjenn stillheten rundt deg. Naturen er kraftfull og renser ut opphopet stressenergi og surret av tanker, og får fram kreativiteten.


På lengre turer fyll på med energi underveis. Ta med sportsdrikk eller vann i et drikkebelte. Termodrikkebelte som holder væsken varm/temperert anbefales!Artikkelen er hentet fra www.dinside.no/helse.