SPØRSMÅL & SVAR: Hvorfor blir jeg rød i ansiktet når jeg trener, og hvordan kan jeg unngå det?Spørsmål:
Jeg er en jente på 15 år. Jeg spiller håndball, men har et problem som jeg lurer på om dere kunne være så snille å hjelpe meg med. Problemet er at når jeg trener, blir jeg VELDIG rød i ansiktet. Dette er noe som virkelig plager meg. Det hadde vært veldig fint om dere kunne ha hjulpet meg.


Svar:
Rødhet i ansiktet overtreffer hos enkelte i større grad enn hos andre, men veldig ofte ser man sammenhengen mellom innsatsen på trening, treningstilstanden og treningsvanene. Hvis du er vant til å presse deg knallhardt og du er vant til det, så er sannsynligheten stor for at den voldsomme rødheten ikke inntreffer. Hvis du trener/spiller bare en gang i uka kanskje, og det da blir bra sus over deg, så vil det oppstå store overganger for kroppen, fra hvile til trening, og avstanden mellom det vanlige aktivitetsnivået og den aktiviteten treningen innebærer, vil gjøre at kroppen får et sterkt og akutt behov for lufting, temperering, svetting og reguleringer. Summen av dette er blodkar i huden som åpner og sender strømmer av varmt blod som trenger lavere temperatur. Du blir kokrød i ansiktet.


Rådene mine er:
1. Tren/delta med lavere innsats, ta det mer med ro. Dette er rådet for morgendagens trening.
2. Tren oftere (også her gjerne noe lettere)
3. Kamper bør være oftere (men selvsagt i forhold til nok hvile etterpå og mellom, sånn at framgangen din fortsetter).
– Summen av rådene er at du trener oftere, og blir vant til innsatsen din. Sørg for jevnthet og unngå skippertak og voldsomme anstrengelser som står i kontrast til ellers rolige dager.