SPØRSMÅL & SVAR: Etter å ha fått betennelse på innersiden av skulderbladet, skriver legen ut anti-inflammatoriske preparater til pasienten. Er dette riktig behandling?SENEBETENNELSE ER EGENTLIG IKKE BETENNELSE: En
senebetennelse er skade og smerter i senen som
følge av for mye belastning. Grunnen til at det
omtales og kalles for betennelse, er at smerte-
opplevelsen kan være lik med det som ordrett er
betennelse: Sviende smerte, rødlig hud og hevelse.
Spørsmål:
Har fått betennelse i kappemuskelen på innersiden av skulderblad. Årsaken er vel sammensatt av pC-bruk, håndarbeid og husvask.Var hos lege fikk tablettbehandling med Arthrotec, skal bruke dem i 14 dager, andre dagen jeg tar dem nå. Bør jeg benytte denne typen medikamenter?


Svar:
Jeg råder deg sterkt til å ikke bruke de tablettene. Jeg fraråder all bruk av NSAID, altså antiinflammatoriske medikamenter. De hjelper ikke på dine belastningsrelaterte plager, de virker kun dempende på smerte, for ikke å si dempende på hele livet. Årlig dør 150 nordmenn av disse medisinene. Den etstende syren brenner hull i 15.000 norske magesekker/tarmer hvert år. Syren i disse tablettene er livsfarlig.

FORBUD MOT DAGENS SKADEBEHANDLING:
Situasjonen er så alvorlig med tanke på
dagens utskriving og bruk av
anti-inflammatoriske og kortison som hjelp
mot belastningsskader, at man bør vurdere
å forby bruk av disse medikamentene
innenfor behandling av
overbelastningsskader. For denne
“medisineringen” er på godt norsk
HØL I HUET!

Tar du medikamenter som disse, slår du ihjel budbringeren, dvs. du lammer kroppens smertesignal som er der for å få deg til å holde deg i ro. Effekten av at den reelle smerten forsvinner, er at du øker din fysiske aktivitet, og skaden vil/kan forverre seg uten at du kjenner det. Når du avslutter bruken av medikamentet, vil du være/kunne være like dårlig eller verre.


Disse medikamentene er beinharde for leveren din, nyrene og muligens også inne i flere andre organer og systmer. Gravide kvinner kan få fosterskader, muligens spontanabort og fosterskader, dersom de skulle finne på å takke ja til dette svineriet.


Hver gang jeg hører om en pasient som har fått utskrevet denne syren pga. belastningsskader, så blir jeg provosert. Jeg tenker på denne “behandlingsformen” som mishandling, en light-utgave av aktiv dødshjelp.


Unngå all tøying av smerte/skadeområde. Tøying strekker bindevevet som prøver å gro, og det blir som å pirke og klø på sår som skal gro. Smerteområdet trenger mest mulig ro og hvile slik at kroppen får gjøre det den kan best: Reparere seg og bygge seg opp igjen.


Vær klar over at belastningsskader, ofte refereres til som “betennelse”, men i realiteten er dette ikke snakk om noen betennelse. Begrepet “betennelse” brukes kun fordi det symptomsmessige ved belastningsskadet bindevev, ligner meget på de vevsforandringer man ser ved bakeriologiske vevsangrep. Senebetennelse er ikke senebetennelse, men det føles sånn. Da blir det litt pussig når en hel haug med medikamenter framføres som betennelsedempende, på en tilstand som ikke har noen betennelse. Sånt tull er det ikke verdt å dø for, men 150 nordmenn gjør det hvert år likevel.