DIPLOMATISK IMMUNITET? Coca Cola- avhengige vet ikke hva de drikker. Brusprodusenten holder deler av innholdet hemmelig.


The Coca-Cola file

Den amerikanske kjemikeren John S. Pemberton komponerte i 1886 en sukret drikk med bl.a. kokablader og kolanøtter og solgte den som leskedrikk inntil han overlot rettighetene til Asa Chandler i 1988.

  • Navnet Coca-Cola ble patentert i 1893.


  • I1919 ble rettighetene og oppskriften solgt for 25 millioner dollar til det nye selskapet Coca-Cola.


  • Istedenfor å patentere drikken, har selskapet hemmeligholdt oppskriften på sin basissuppe X7, et konsentrat som lages en håndfull steder i verden. Legemidler kan normalt patentbeskyttes i 20 år, hvoretter sammensetningen blir kjent. Men ikke med Coca cola.


Salget av “The Real Thing” er nå utbredt over hele verden, og logoen Coca-Cola pryder alt fra blikkskur i fattige land til treningstrøyene til håpefulle kroppsbyggere.

WORLD WIDE COCA COMPANY WITH SECRETS.
DIPLOMATI: Immunitet. Opplyser ikke drikkeren
om hva hun eller handrikker.
Brusgiganten påstår at drikken hjelper mot sykdom, og helsearbeidere i u-land bruker Coca-Cola mot livstruende diaré.Coca-Cola Norge er som andre selskaper underlagt Lov om legemidler, Næringsmiddelloven med merkeforskriftene og lista over tillatte tilsetningsstoffer. jfr § 2: Med legemidler forstås i denne lov stoffer, droger og preparater som er bestemt til eller utgis for å brukes til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr, eller til ved innvortes eller utvortes bruk å påvise sykdom.
Selv om paragrafen hjemler at Coca-Cola kan regnes som legemiddel, har Sosialdepartementet bestemt at koffeinholdige Coca-Cola ikke skal reguleres slik, selv om andre alkaloider (koffein, kokain, nikotin, morfin), blir det.I 1981 påpekte fysioterapeut Arne Struksnæs i brev til sosialminister Arne Nilsen at Coca-Cola inneholder koffein og at Forskrifter om legemidler av 19. februar 1965, Bilag 1, regner koffein som legemiddel. Struksnæs mente at Coca-Cola burde selges på apotek, eller at man i det minste burde advare mot å gi drikken til barn under 12 år. Saken fikk stor medieinteresse, og helsedirektør Torbjørn Mork svarte: ”Spørsmålet er interessant og bør vurderes.Intet mer skjedde.

  • Mengden koffein er ikke oppgitt på Colaflaskene.


  • Oppskriften på Colakonsentratet X7 (sukker, karamell, vanilje, eteriske oljer, kanel, muskat, fosforsyre, kolanøtter og presumptivt dekokainiserte kolablader) er en vel bevart hemmelighet. Har ikke folk krav på å vite hva de drikker?