STANGE/HAMAR: Studier viser at femtiåringene er i bedre form enn tjueåringene! De voksne imponerer. Det er ikke årene som veier, det er treningen som utvikler og opprettholder.Ungdommen tror det er fælt å bli
voksen. Gamleguttene selv er i
flertall enige om at de har et bedre
nå enn da de var unge.


De som er eldre har modnet lenger. Livet er som god vin. Bedre med åra. Og det gode holder seg godt. Gutta omtrent midt i livet er sprekere enn ungdommen i tjueåra!


Voksent gjort: En venn av meg var på god vei til å bestige det lokale verstingfjellet i Loen, Skåla. 1850 meter oppstigning over 8,5 kilometer. Selv har jeg ikke vært under 3,5 timer opp fjellet, men min gode venn går opp på tre timer. Han hadde en halvtime igjen til toppen da han ble forbigått av en spenstig kar i shorts og t-skjorte. Han snakket med mannen på toppen. Mannen var sytti år.Min venn betraktet den stadig mindre skjorteryggen med – vel, først og fremst en opplevelse av sin egen prestasjon som noe mindre imponerende, men deretter en inspirerende glede over at den eldre mannen så tydelig viste at alderdommen slett ikke trenger bli noe stillesittende liv. Man kan faktisk være i toppform helt til man går opp til det evige liv.I USA viste studier at åtti – og nittiåringer kunne begynne å trene, og de utviklet større styrke, utholdenhet og muskelmasse. De hadde nittiåringer som trenet benkpress og det gikk framover. Når folk på åtti år løper maraton, og de ikke har trenet en dag før de passerte sytti, da er det mer enn håp for alle: Det er en ren invitasjon og oppfordring til oss alle om å sette i gang med å bevege oss.Det er godt å bli voksen


Som tiåring ville jeg ikke bli voksen, for de voksne var teite. Som tjueåring trodde jeg ikke jeg ville bli tretti. Og de fleste på 30 vil ikke bli førti, og førtiåringene frykter femti. Og hele gjengen fra atten til seksti-sytti, vil i hvert fall ikke bli gamle!

SNØRA EIN VELBRUKT ARMYBOOT: Det ligger ikke
støv på sko som brukes. Og pusser du utstyret og
og holder det i orden, så varer det lenger.
Pensjonisten vi har i hodet vårt, sitter kanskje ensom og forlatt på venteliste til gamlehjemmet uten mulighet til å røre på seg, krokete, siklete og nedkjørt. Og rundt dette bildet skriver vi også, alle vi yngre som er de som skriver artiklene og innholdet, lager innslagene og intervjuene, som i sin tur leses av våre jevnaldrende. Når yngre skriver om eldre, da må de tenke seg hvordan det er å være eldre. Bare de eldre vet hvordan det er å være eldre!Studier ble gjort. De eldre ble spurt!


De eldre fortalte i flertall at de var lykkeligere i alderdommen enn i ungdommen. De hadde det bedre med seg selv som eldre enn da de var yngre. Og akkurat slik opplever jeg selv nå min egen alder. Det har blitt bedre med årene. Det er faktisk godt å bli eldre. Jeg gleder meg til jeg blir førti. No kidding.

KARATE, KATA, THAI CHI: I Østen har
de kontrollerte teknikkbevegelsene
holdt både kroppen og hodet i form
på godt voksne mennesker i lange
tider.
Du må leve før du kjenner livet


Du kan være så smart du vil og hoppe på elva, og du finner fort ut av svømmetrening er et nødvendig kriterium for å holde nesa over vannet. Du kan ha utlest biblioteker og ha så mye kunnskap i hukommelsen at det nærmest blir fullt og flyter over, men likevel så forstår du ikke hvordan folk ti år eldre enn deg opplever livet.Du blir eldre og kan oppdage at:
  • Visdom forankrer.
  • Usikkerhetsmomentene avtar.
  • Helsa kan være utmerket god.
  • Full aktivitet og trening kan økes.
  • Farten i hodet kan gires ned og du har mer ro og tilfredshet enn i yngre år.
Du trenger ikke tenke så hardt når du har levd en stund, for du har masse erfaring og opplevelser.