Hvorfor bør du sette fra deg bilen og heller sykle til og fra jobben? Forsker Ernst A. Hansen ved Norges idrettshøgskole gir deg svarene.SYKLING ER GLIMRENDE TRENING: Å bytte
ut en kjøretur med sykkelen er slett ikke
dumt.
– Å sykle til jobben er et godt sted å starte for å bedre folkehelsa. Det er flere grunner til det, sier postdoktor Ernst A. Hansen ved Norges idrettshøgskole til Pasienthåndboka.  • Å sykle er bra for miljøet. Dette kan være en motivasjon i seg selv. Mange menneskerønsker å tenke miljø og mener det er lurt å la bilen stå.
  • Å sykle er en god fysisk aktivitet, og fysisk aktivitet trenger alle. Sykling styrker musklene og bedrer kondisjonen.
  • Den viktigste motivasjonsfaktoren for enkelte er at de sparer tid. Å slå sammen transport og mosjon er tidseffektivt i hverdagen, kanskje særlig for barnefamilier. Hvis du sykler til og fra jobben, står det igjen mer av dagen til andre ting.
Les også: Er sykling noe for deg?


Bryt barrieren!


– Husk at du trenger ikke sykle hver dag. To dager i uka kan være nok til at du sparer verdifull tid, sier Hansen, som jobber ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved idrettshøgskolen i Oslo.


Den årlige aksjonen ”Sykle til jobben” er i full gang og pågår fram til 30. juni. Aksjonen har i år nesten 40 prosent flere deltakere enn i 2008.


Les om aksjonen her.


– Likevel må enkelte bryte en barriere hvis de skal begynne å sykle til jobben. Men det viser seg at når man først har brutt mønsteret, latt bilen stå og tatt fram sykkelen, er det mange som ser fordelen av å sykle i stedet for å kjøre, sier Hansen.


Men en slik barriere kan være vanskelig å bryte.


– Det har noe med at vi er kontrollert av våre vaner. Vi liker å gjenkjenne det vi gjør, det er trygt og føles best uansett om det er lurt eller ikke, sier han og mener at i forhold til fysisk aktivitet og helse er dette en utfordring.

– Vi trenger ikke bevege oss for å leve livene våre. Samfunnsutviklingen har ført oss i denne retningen og dette er en utfordring vi må løse.
Flott for folket


Å sykle til og fra jobben blir derfor en praktisk og håndgripelig løsning. Det er et bra sted å starte.


– Hvis man starter med dette, får mer mosjon og blir mer fornøyd, får man kanskje smaken på et mer aktivt liv, mener forskeren.


Men å sykle til og fra jobben. Er det nok mosjon i seg selv?


– Ja, da må man se utover sin egen person og se på hele befolkningen. Enkelte er i mye fysisk aktivitet og vil alltid få nok mosjon. Denne gruppen klarer seg selv. På den helt motsatte siden av skalaen finner vi en gruppe mennesker som veier alt for mye og som ikke driver fysisk aktivitet. Men mellom disse ytterpunktene er det en stor gruppe med folk som ligger på grensen for hva som er anbefalt av fysisk aktivitet. Kanskje mangler de en time eller to i uka for å komme på et nivå som er akseptabelt i et helseperspektiv.


Hansen vil være forsiktig med å si hvor mange timer folk bør være fysisk aktiv i uka. Hans budskap er: litt gjør også en forskjell.
HUSK HJELM: Syklister er utsatt for hode-
skader og ferdes ofte i trafikken. Sørg for
at du bruker hjelm.
Trener kretsløpet


Sykling er en utmerket måte å holde seg i form på – det trener hjertet, kretsløpet og de store muskelgruppene.


– Ved sykling trener du ikke musklene på samme måte som når du løper, men dette er ikke relevant sett i et folkehelseperspektiv, sier han.


Derimot er det relevant for de som skal trene til et mosjonsløp. Selv om man bruker de samme musklene ved sykling og løping, brukes de ikke på samme måte. Musklene jobber best på den måten de er trent til. Vil du forbedre deg i løping, må det meste av treningen bestå av denne spesifikke aktiviteten.


– Hvis man sammenligner sykling og løping, vil løping ofte gi høyere energiomsetning enn sykling. Når du sykler, har du særlig stor belastning på noen spesielle muskler. Når disse musklene blir trøtte, må de fleste legge seg på et litt lavere intensitetsnivå enn når de løper. Det betyr at de må sykle litt lengre for å forbrenne like mange kalorier sammenlignet med løping, forteller Hansen.


Men uavhenig av alt dette, vil du uansett spare tid om du sykler til jobben.


– Vi ser en utvikling spesielt blant småbarnsforeldre. De får ikke tid til å trene i hverdagen og holder kanskje opp med regelmessig trening i 5 til 10 år, forteller han.


Dermed er det vanskelig å finne tilbake til treningshverdagen igjen.
Spar intervallene


Er du den som ønsker å få enda mer ut av sykkelturen på vei til jobb utover vanlig, god mosjon?


– Det går an å starte de første 5 til 10 minuttene med lett intensitet og øke hastigheten etter hvert, sier Hansen, men understreker at for de aller fleste som starter å sykle, vil han ikke anbefale intervalltrening.


Dette er ikke spesielt relevant for hvermannsen og kan drepe motivasjonen framfor å fremme den, sier han og tror at for mange er det viktig å holde seg bort fra intervaller.


– De fleste som begynner å sykle til jobben blir i bedre form uansett intensitet. Det viktigste er å få en bra opplevelse og fortsette med aktiviteten ikke bare i uker, men i måneder, og helst år.
FRIHET PÅ TO HJUL: Du kan finne mye trenings-
glede på sykkelen. og ikke minst: Du kan komme
i god form.
Hansen mener at stor fokus på intervaller og høy intensitet er en feil som begås i mange idretter og i fitnessindustrien.


– Man tror at det er intervaller som gir størst effekt. Men dette er kun sett fra et strengt fysiologisk perspektiv der man ofte glemmer at folk må tilvennes treningen over en viss tid før de begynner å trene hardt, sier han.


Hansen mener dette også må sees i et adferds-psykologisk perspektiv.


– Hva nytter det å trene som det står beskrevet i læreboka hvis man slutter etter tre uker, avslutter Hansen.


Artikkelen er hentet fra pasienthandboka.no