Tøying etter trening har man ment forebygger treningsverk og korter inn restitusjonsperioden. Men stemmer det? Her er noen ting om tøying som er greit å vite.


Tøying er å strekke musklenes tauverk(bindevevet). Vevet tilpasser seg ved å gjøre seg mer elastisk. Tøying gjør at du får muligheten til større leddutslag.Hvorfor skal jeg tøye?
Tøying gjør kroppen mykere i den forstand at du kan bøye kroppen og kroppsdeler med større leddutslag. I forhold til visse idretter, som f.eks. turn og kampsport , så kreves det at du kan utføre bevegelser med store leddutslag. Utøverne må her trene tøying for å få den fleksibiliteten idretten deres forutsetter. Fordelen med tøying er altså at du lett kan bevege deg innenfor de bevegelsene duskal utføre.
REKKER DU TÅSPISSENE-TESTEN:
Obligatorisk test for å finne ut om
du er stiv som en pinne. I denne
testen er lange bein ikke en fordel.
Hvordan skal jeg tøye?
Du kan varme lett opp og deretter gå gjennom et program av tøyeøvelser. Begynn første runden med tøyinger à 30 sekunder. Når du er varm og klar for dypere tøying legger du på litt mer press og holder i 1-2 minutter.  • – Pass på at du er oppvarmet.
  • -Bruk et fast program.
  • – Tøy med lette bevegelser og press.
  • – Hold hver uttøying i 1-2 minutter.
  • – Tøy ofte.
  • – Det skal ikke gjøre vondt.

Når skal jeg tøye?
Du kan tøye etter trening, men vær ekstra forsikt dersom du har trenet hardt. Den harde treningen har gjort musklene veldig varme og slitne, samt at du kan ha en god del endorfin i kroppen som virker smertedempende. Alt i alt gjør dette at du kan tøye for hardt, uten at du kjenner det, og pådra deg en strekkskade. Det beste er å legge opp egne treninger med tøying..


Hva tøying ikke hjelper for

Det har vært en tradisjon å tøye ut etter trening, man har ment at det forebygger treningsverk og korter inn restitusjonsperioden. Dette stemmer ikke. Når man tøyer, legger man faktisk enda mer belastning på bindevevet, sener og muskelfester.
Tøying kan gi treningsverk.
Utøvere har erfart at tøying alene kan gi treningsverk. Hard tøying kan således gi belastningsskader. Enten det er muskelen som drar i bindevevet, eller du som drar i bindevevet ved å sette det i spenn gjennom tøyeøvelser, så er begge disse to måtene å påføre bindevevet belastning, noe som med for mye belastning kan føre til smerter og skader.


Restitusjonsperioden etter treningvil være sammeenten man tøyer eller ikke. Hard tøying/betydelig mye tøying i forhold til treningsgrunnlaget, vil faktisk forlenge bindevevets nødvendige hviletid etter trening.