Det er ikke nødvendigvis hva du spiser, men hvor fort du spiser, som er det avgjørende.

Hvis du har for vane å bli ferdig lenge før de andre ved middagsbordet, kan det være grunn til å se nærmere på spisevanene dine.


Å sluke maten kan ifølge japanske forskere doble risikoen for overvekt, melder BBC News.


Forskere ved Osaka University så nærmere på spisevanene til 3.000 personer, hvorav halvparten oppga å ha en tendens til å spise for fort. Av disse var 84 prosent av mennene mer overvektige enn mennene i kontrollgruppen, mens flertallet av overvektige kvinner utgjorde drøyt 50 prosent.


De som, i tillegg til å skuffe i seg maten, spiste til de var stappmette, hadde mer enn tre ganger så stor sannsynlighet for overvekt.
Det tar hjernen tjue minutter å registrere at magen er mett, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

– Ikke overraskende
Ernæringsfysiolog Camilla Andersen er ikke overrasket over studien.


– Når man spiser går det tjue minutter før man kjenner metthetsfølelsen, så det er viktig å slappe av og tygge maten godt mens man spiser. En del av fordøyelsesprosessen innebærer jo også å tygge maten, sier hun til DinSide Helse.Hun får støtte av professor Ian McDonald ved University of Nottingham. Han advarer mot at signalene fra hjernen som forteller at magen er mett kan bli forstyrret.


– Hvis du spiser for fort fyller du magen raskere enn at hjernen rekker å registrere det, og det kan raskt føre til overspising, sier han til BBC News.


Professoren forteller at uvanen ved å sluke maten ofte kan stamme fra småbarnsstadiet, men opplyser at det er fullt mulig å øve seg til å spise saktere, selv om det ikke er lett.

Tas mer på alvor
– Det er nok noe i det gamle kjerringrådet som sier at man skal tygge alt tjue ganger før man svelger, sier han, og oppfordrer foreldre til å lære barne sine å tygge maten godt.


Dr Jason Halford er leder av Kissileff Human Ingestive Behaviour Laboratory ved University of Liverpool. Han sier at måten vi spiser maten på har blitt viet større oppmerksomhet i forskermiljøene den senere tiden.


I sin egen studie, som er publisert i Journal of Psychopharmacology, viser han til at sibutramine, som skal virke forebyggende mot overvekt, er med på å minske mengden av mat som inntas av såkalte hurtigspisere.


– Den japanske studien viser at problemer som overspising, med økende overvekt som resultat, kan knyttes til individuelle spisevaner, sier han.


Studien er publisert i the British Medical Journal.


Denne artikklen er lånt fra dinside.no