Tarmbakterier styrer fettlagringen.

Tarmbakterier styrer fettlagringen.

DinSide En ny forskningsstudie viser at det kan være en sammenheng mellom overvekt og magens bakterieflora. Det skriver svenske expressen.se


I studien undersøkte forskerne en gruppe feite og slanke mus.


Store forskjeller
– De feite musene hadde en bakterieflora i magen som skilte seg fra de normalvektige. Det styrker teorien om at bakteriene i magen påvirker fordøyelsen og kroppens evne til å lagre fett, sier forsker Fredrik Bäcklund til Smittskyddsinstitutets hjemmeside.Bäcklund er bakteriolog ved Wallbergsinstitutet i Gøteborg, og har medvirket i en studie utført ved Washington University i St. Louis.


Studien viste at musene som hadde minst bakterier også hadde betydelig mindre kroppsfett enn musene med størst bakterieflora. Da de slanke musene ble kolonisert med den samme bakteriefloraen som de feite musene, økte kroppsvekten deres med 50 prosent på to uker.


Vil finne bakterienes betydning
Alle musene fikk nøyaktig samme kost, ifølge Smittskyddsinstitutet.


– En mulig forklaring kan være at musene med færrest bakterier ikke er i stand til å bryte ned karbohydrater. Disse lagres i stedet i blindtarmen, og tas aldri opp som næring. Vi har forsøkt å finne ut av de mulige mekanismene bak dette, forklarer Bäcklund.


Et liknende bakterieforhold er blitt oppdaget hos mennesker som er overvektige, og flere andre forskningsstudier forsøker nå å kartlegge bakterienes betydning for menneskets metabolisme og kroppens lagring av fett, skriver Smittskyddsinstitutet.Artikkelen er lånt av www.dinside.no