Er du en av de som tenker at  10-15 minuttene  på mølla, elipsemaskinen eller andre lignende apparater fungere bra alene som oppvarming for du kjenner deg både varm og  svett? Du kjenner deg nå klar for å begynne rett på styrke og gjerne begynne rett på tunge løft? Det som denne typen trening hjelper til med er å øke kjernetemperaturen din, altså kroppstemperaturen! Det er veldig greit å begynne med noe som gjør deg mentalt klar til trening, så om du går noen minutter på mølla skader det jo absolutt ikke. Det jeg vil frem til er at det er lurt å være klar over hva det egentlig gjør, så å gå fra mølla rett til tunge sett ville jeg helst ikke anbefalt. Da ville jeg ha varmet opp med f.eks noen aktiveringssett på de øvelsene du skal kjøre. Derfor vil jeg gå inn på en av oppvarmingene som  funker veldig bra, nemlig dynamisk trening!

HVA ER DYNAMISK TRENING?

Dynamisk oppvarming kan deles inn i to deler. Generell og spesifikk.  Denne type trening forbereder både ledd og muskulatur, nervesystemet ditt og gjør kroppen ordentlig klar for økta.  Det kan i tillegg hjelpe deg for bedring av teknikk, styrke, fleksibilitet/mobilitet og ikke minst forebygge skader!

GENERELL VS SPESIFIKK

Med generell oppvarming går du mer på helheten. La oss si du skal kjøre bein en dag. Da er det viktig å få varmet opp hofte, kneledd og setemuskulaturen før man skal trene underkroppen. Skal du kjøre armer/skuldre osv en annen dag, så bør du kjøre øvelser for overkroppets ledd og muskulatur! Om du trener helkropp så kjører du 2-3 øvelser for ben og det samme på overkropp. Det finnes uttalige øvelser for dette og jeg skal lenger ned demonstrere noen av de øvelsene jeg selv kjører og lærer mine kunder! 

Når det kommer til spesifikk oppvarming så går det mer på direkte kontakt med de muskler og ledd du skal bruke i en bestemt øvelse og da er det fint å kjøre såkalte aktiveringssett. La meg gi deg ett ekspempel. Om du skal kjøre rumenske markløft så begynner du med lette vekter og høyere repetisjoner , feks 15-20 stk på første oppvarmingssett. På neste sett kjører du ca 50% av det du har tenkt å ta med middels repetisjoner, 10-15. På det siste så kan du kjøre opp mot 70-75% av maks med færre sett, 6-10. Nå er du klar for å gå igang! Denne fremgangsmåten er best å benytte på  hovedøvelsene dine som f.eks. markløft,knebøy,  benkpress e.l, men kan selvfølgelig gjøres på hvilken som helst øvelse, om du føler for det!

MYE BRUKT

Folk har fått øynene opp for dynamisk trening for det blir mer og mer vanlig å se på sentrene rundt om i landet! Gi det en sjanse, bruk denne oppvarmingen før hver styrkeøkt og du skal se kroppen din får det bedre!! Om du absolutt skal ha tid på tredemølla o.l så kjør det etter endt økt så du får hjulpet forbrenningen litt.

FRAMOVER OG BAKOVER

Framover og bakover

SKILØPERENSkiløperen
SIDEGÅENDESidegående

SIDEGÅENDE KNEBØYSidegående knebøy
SQUAT 2 STAND VARIANT 1
knebøy 1
SQUAT 2 STAND VARIANT 2Knebøy 2

Y – T – W – LY

W

L
NEDSTREKK MED STRIKKNedstrekk med strikk 1

Masse lykke til!

Skrevet av Asta Samanta Gineth Harsten