BØRGE LEiN: KJØTTSKJÆRER: Han fikk en vond betennelse i skulderen. Etter tusenvis av kroner og flere legebesøk, var han ikke frisk igjen. Frisk ble han imidlertid av et enkelt og rimelig behandlingsopplegg.

FRISK IGJEN

Det er ikke Børge Lein bildet viser.
Men ja, det er en kjøttskjærer
i gang med å beine ut et lår. En
vanlig arbeidsoppgave for mange
som jobber med kniven på kjøtt-
bedrifter omkring i verden.


Arbeidere som jobber på akkord,
må passe spesielt godt på. Hvis
tempoet presses opp, øker faren
for at kroppen ikke vil tåle
arbeidsmengden.


REGEL NUMMER 1: Jobb innenfor
tilvent arbeidsmengde, og øk
arbeidsmengden gradvis. Å ha en
fast aktivitet/trening i tillegg til
arbeidet, er en stor, forsikrende
og forebyggende del aven
industriarbeiders levesett (så sant
det trenes rett og ikke overdrives).
Treningenvil føre det tilvente
aktivitetsnivået høyere enn den
mengden somyrket og
arbeidsplassen gir. Dette gir et
grunnlag som gjør atarbeideren
ikke bare hviler mens hun eller
han er på jobb, men også at
plutselige og raske økninger av
arbeidsmengden tålesbedre. Når
overtiden på jobb stiger, så kan
treningsmengden utenfor jobb
reduseres.


Børge Lein jobbet som kjøttskjærer og fikk en vond betennelse i den ene skulderen sin. Etter tusenvis av kroner og flere legebesøk og undersøkelser, ble han ikke frisk igjen. Så endelig ble han bra igjen, men det var ikke helsevesenet som hjalp ham.

Kjøttskjæreren Børge Lein (28) hadde en hard fysisk jobb på slakteriet han jobbet på. Å stå med kniv og stål i hendene hele dagen med raskt arbeidstempo og monotone bevegelser, er omtrent invitasjonen til belastningsskader.


I yrker somforegår på arbeidsbenker og gjerne medhøyt temo/tung belastning, er det heller vanlig at arbeidsbesetningen plages av belastningsrelaterte smerter i skuldre, rygg og armer. Børge Lein ble ikke noe unntak.


I 2002 pådro han seg en senebetennelse i den ene skulderen sin. Dette ble etter hvert et så stort problem med smerter og nedsatt arbeidskapasitet, at Børge måtte oppsøke lege. Det ble sykemeldinger i første omgang. Så ble han sendt videre på undersøkelser, deretter fysioterapi og så til slutt til lege igjen. Børge kan ikke si eksakt hvor mange legebesøk det ble, men det _ble_ flere etter hvert. At dette kostet penger, det gjorde det. Uten å nevne noe beøppå krona, så forteller Børge at han brukte mye penger for å bli kvitt den smertefulle skaden sin.
STÅLING AV KNIV: En skarp kniv sparer
musklene for mye belastning, sammen
med knivskarp teknikk. Men hverken god
kniv eller super teknikk, hjelper hvis du
skjærer for kaldt kjøtt (nærmere frossent/
frossent). Kjøttet skal være riktig
temperatur på, før det er tilrådelig å bearbeide med kniven.Frisk ble han ikke. Legen hadde ingen oppskrift på hva han skulle gjøre. Sykemeldingene hjalp til en viss grad, men skaden forverret seg lett igjen. På undersøkelsene kunne de ikke finne noe. <EM>Det er for øvrig den vanlige historien. Belastningsskader sitter i bløtvevet og viser ikke på røntgen eller ved andre undersøkelser. Det er først ved betydelig bruskdannelse i muskelfester eller i leddene, at slike skader gir seg til syne.


Helsevesenet brukte flere, ja mange tusen kroner, på Børge Lein med sin dårlige skulder. Men til ingen nytte. Pengene forsvinner i en rekke undersøkelser, men ikke i fungerende hjelp. Du blir ikke frisk av undersøekelser. Helsevesenet vil nok gjerne hjelpe, men uten den helt nødvendig og basale kunnskapen om belastningskader, så er dette en svært vanskelig oppgave.Slik ble også oppgaven forfysioterapeuten som skulle hjelpe Børge å trene opp igjen skulderen sin. Børge ble ikke bra igjen. Et helt år gikk forbi mens skaden fortsatte å plage ham.


Dette var selvsagt svært dårlige nyheter for den tidligere så aktive kjøttskjæreren, men hanga ikke opp.Børge satte seg ned foran dataen for å lete etter noe nyttig på nettet.


Børge fant rimelig raskt fram til trim.no, og der så han at det fantes et nytt behandlingsopplegg for belastningsskader. Han bestemte seg fort for å prøve dette. Etter de tusenvis av kroner han brukte innen helsevesenet til ingen nytte, så ble disse få hundrelappene dette behandlingsopplegget kostet svært rimelig. Det ble den beste og mest effektive investeringen Børge gjorde i forhold til skaden sin.
SÅRBART KJØTT I HÅNDEN: Kjøttskjærere bruker ofte
stålhanske på holdehånden for å beskytte hånden
motkutt fra kniven de jobber med. Akutthjelp og
forebygging er således bra for kjøttet som holdes.
Men for kjøttet som holder, må også
arbeidsmengden utrustes, slik at det ikke blir for
mye belastning. Overbelastning kan ødelegge vev
og føre til smerter som skjærer som kniver.


Børge Lein tok i bruk behandlingsopplegget, og kort tid etter var han helt frisk igjen. I dag er Børge i full jobb igjen og selvfølgelig fryktelig glad for å ikke lenger måtte slite med skulderen sin.Veldig billig i forhold til de kostnader jeg blefikk i helsevesenet.


Veldig fornuftige og logiske ting som står i heftet!! Veldig bra opplegg!! Avslutter Børge Lein i sin rapport.SMiLENDE ARBEIDERE: Et
Godt tegn. Jobb som en
helt, men rest to be best.Trim.no driver innsamling av rapporter og tilbakemeldinger fra mennesker som benytter de utviklede behandlingsoppleggene som tilbys. Denne dokumentasjonen vil bli brukt opp mot Sosial- og helsedirektoratet og øvrige riktige instanser i helsevesenet, for ådokumentere disse oppleggenes effekt. Målet er å kunne hjelpe flest mulig, og det anses som viktig at helsevesenet får kjennskap til denne kunnskapen og disse metodene.


EGENHJELP NYTTER! Du har hørt: Skal du ha noe
skikkelig gjort, må du gjøre det selv. Tilpass hvile og belastning på riktig måte i forhold til kroppens følelser. Du finner det du trenger å vite om belastningslidelser i heftet Belastningsskader. Dette kan bestilles på www.trim.no/programmer.Prøv gjerne tradisjonell skolemedisin og alternativ behandling. Bare husk at ved belastningssmerter skal all behandling være ikke-aktiv, altså hvilendeog muskulær passiv behandling for smertestedet. Ved hvilesmerter er det muskulær aktiv behandling/trening somer riktig.