SMART Å BRUKE PROTEINTILSKUDD? Innsenderen lurer på om det er viktig å bruke et proteintilskudd.

   

PROTEIN-SHAKER: Det er mye lettere å innta en
proteinrik kost ved å benytte seg av et protein-
tilskudd.

Det kan være gunstig å benytte proteintilskudd
når man ønsker å innta rikelig med protein, men
samtidig ønsker å holde nede kostholdets
fettinnhold.

SKAL DU SPISE MANGE KALORIER? Da kan det
være at et proteintilskudd er midt i blinken. Det
er lettere å drikke proteiner/kalorier, enn å spise
dem.

 

Spørsmål:
Lurte bare på om det er farlig å bruke proteinpulver? For meg virker det så kunstig.

Svar:
Protein er viktig for utvikling av muskelstyrke og muskelmasse. Men det er ingen grunn til å overdrive. Det finnes utøvere som klarer seg helt fint uten proteintilskudd. Det er spesielt utøvere som bedriver hardtrening og/eller som trenger store mengder kalorier og har trøbbel med å få i seg disse via vanlig mat, som trenger proteintilskudd.

Det har ingen hensikt å overdrive proteininntaket. Kroppen tar kun opp det den trenger. Resten skilles ut gjennom urinen, eller konverteres til karbohydrat. Det er ikke helsemessig tilrådelig å spise for mye protein, da det medfører ekstra og unødvendig belastning på nyrer og lever. Det finnes flere eksempler på utøvere som overdriver proteininntaket sitt så voldsomt, at det begynner å lukte ammoniakk av dem. Det kommer ammoniakk-lukt av svetten.

Et kosthold må bestå av alle ernæringsemner, og det er egentlig litt feil å sette et voldsomt fokus på protein som “det viktigste”, for enhver brist i kostholdet vil medføre uteblivende resultater og et sviktende kosthold og funksjon, lte/mye/merkbart/ikke merkbart på en glidende skala.

Det er viktig å få i seg nok karabohydrater og nok sunt fett. Kostholdet kan med fordel bestå av 2/3 karbo og 1/3 proten & fett. Kosten bør være fordelt slik.

Et proteintilskudd kan meget vel anbefales til de som trener og ønsker å legge på seg mer muskler og øke i styrke.