For hard trening kan fort føre til en lang innhentingstid. Trener du igjen før du er uthvilt, blir framgangen lik null.

   
 
 

 

 

 

Dårlig grunnlag og hard trening = lang hviletid og stor fare for overtrening

For en utøver med svært godt treningsgrunnlag, vil kanskje bare noen dagers hvile etter en hard økt føre fram til en helt uthvilt muskel. Utøvere som ikke har et bra treningsgrunnlag, vil med hard trening raskt komme opp i en nødvendig påfølgende hvileperiode på alt fra en uke til over tre. De fleste påfører neste trening før det, og dermed er overtrening og null framgang et faktum.

   
JOSTEIN ØDEGÅRDEN.
 

Se på de største kroppsbyggerne

Naturlig nok er det de kroppsbyggerne som har det beste treningsgrunnlaget før de starter med knallhard og tung styrketrening, som øker mest og blir størst. Jostein Ødegaarden forteller meg at han drev mye med skigåing og fysisk aktivitet i ungdomstiden og før han begynte med kroppsbygging. Han kan også fortelle at Tommi Thorvildsen drev svært aktivt med trampoline før han satte i gang med kroppsbygging. Han ble faktisk Norgesmester!La oss heller ikke glemme svenske Andreas Chaling. Han drev med kampsport før kroppsbyggingen. Han fortalte på et seminar han holdt, at det var ikke de som trente hardest som økte mest, men de som trenet smartest; det er erfaringenes sanne språk. Dorian Yates. Han drev med karate og trente regelmessig fra han var seksten år og utover. Kroppsbygging begynte han med når han var 21 år gammel. Da hadde han et fantastisk godt grunnlag for å kunne trene og øke slik han gjorde.

   
TRENER DU REGELMESSIG ER SOFAEN DIN VENN. Er du på sofaen hele tiden, kan den bli et risikalbelt sted å være. En ting er å ligge på sofaen fordi du vil, en helt annen ting er å ligge på sofaen fordi du må.
 
   
EFFEKTIVT HJELPEMIDDEL I TRENINGEN.
I denne bygger du styrke, utholdenhet
og muskelmasse. Etter treningen.
 

Det vilpåløpe minimum 10 døgn hvile før muskelen igjen blir positiv (god nok hvile), lett og treningsvillig (nødvendig hviletid vil variere utfra grad av overbelastning), etter en økt som førte til at muskelen ble negativ, tung (overtrent)og svekket. Den har kun fått igjen sin positive funksjon på toppen av formtoppen.

Fortsettes hvilen vil formtoppen gradvis trekke seg tilbake. Dette skjer samtidig med at muskulaturen bygger opp sitt treningsgrunnlag. Denne oppbyggingen er det grunn til å tro er stabil og lik uansett hvordan man trener og uansett hvor man er i forhold til formtoppen sin. Kriteriet for at oppbygging skal finne sted, er at muskulaturen er positiv med overskudd.

   
 
 

Man vet at muskulaturen fortsatt har formtoppen inne og er påvirket av trening som den tilpasser seg til når man sitter helt i ro, ved at styrke og størrelse i muskulaturen ikke forsvinner. Er man i ro ved hvile og muskulaturen raskt begynner å miste sin styrke og størrelse, da vet man at muskelen er helt uthvilt og trenger mer belastning for å øke. Har man derimot inne treningseffekt og gjerne også formtopp, vil man ved hvile ikke miste verken styrke eller størrelse. Tvert i mot, dette vil gradvis øke.

 

Bindevevet vil ved hvile maks. trenge syv dager hvile før det er helt uthvilt. Det betyr at man ved en overtrening av en muskel gjerne kan hvile denne i10 dager og sitte igjen med en styrkeøkning og forbredring av muskelytelsen/størrelsen. Men bindevevet vil bare kunne være med på økningen opptil den første uken. Deretter vil toppen være nådd og den videre hvilen, inaktiviteten, vil medføre at bindevevet begynner å tape sin styrke og utholdenhet (slitestyrke = bindevevet er musklenes tauverk og kraftoverføringsstag). Lange hvileperioder er derfor ikke tilrådelig. Når man påbegynner treningen igjen etter et lant opphold fra overtrening, vil ikke bindevevet være sterkt nok til å ta fatt på den tidligere vante treningsmengden. Det vil raskt kunne oppstå treningsverk, sårhet, stivhet, ømhet og belastningsskader.