Fet fisk kan redusere risikoen for hjertesvikt

0
139

Spiser du laks eller annen fet fisk en gang i uka, kan det redusere risikoen for hjertesvikt. Det viser en omfattende studie som nylig ble publisert i European heart journal.Spiser du fet fisk en gang i uka, kan det redusere risikoen for hjertesvikt. Det viser en studie som ble publisert i European heart journal.

Et kosthold med fet fisk og marine omega-3 fettsyrer ser ut til å beskytte menn mot hjertesvikt.


Det viser resultatene fra studien som er ledet av forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston. Studien gjengis nå i internettutgaven av European heart journal.


Les også: Dette er hjertesvikt
NOE VI HAR VISST LENGE: Fisk er sunt! Studier
viser nå til håndfaste, helsemessige fordeler ved
et kosthold som inneholder fet fisk, og dette slår
bare fast det folk i lang tid har visst.
Omfattende forskning


I perioden fra 1998 til 2004 fulgte forskerne over 39 000 svenske menn i alderen 45 til 79 år.
De registrerte detaljer om mannfolkas kosthold, undersøkte årsaken til sykehusinnleggelser og årsaken til dødsfall.


I løpet av perioden forskningsprosjektet pågikk, utviklet nesten 600 menn hjertesvikt. Dette er menn som ikke hadde hatt hjertesykdommer eller diabetes tidligere. 34 menn døde i denne perioden.


Les også: Spis mer fisk


Merkbart mindre risiko


Forskerne oppdaget at menn som spiste fet fisk som sild, makrell, laks, sik og røye i løpet av uka, hadde 12 prosent mindre sjanse for å utvikle hjertesvikt i forhold til menn som aldri spiste fet fisk.


Forskerne fant også ut at personer som brukermarine omega-3 fettsyrer i kostholdet, som finnes i torskelever og andre fiskeoljer, har betydelig mindre risiko for å utvikle hjertesvikt enn de som bruker lite eller ingen omega-3 fettsyrer i maten.


Tidligere studier har vist at et kosthold med fet fisk og omega-3 fettsyrer reduserer risikoen for å få hjerte- og karsykdommer.
Gylden middelvei


Men det er ikke de store mengdene som gir størst helseeffekt.


Resultatene viste at menn som spiser fet fisk en gang i uka hadde de beste utsiktene for å unngå hjertesvikt. Risikoen for å få hjertesvikt ble imidlertid ikke mindre hos menn som spiste mange måltider med fet fisk i uka.
De amerikanske forskerne tror årsaken til dette kan være at menn som spiste veldig mye fet fisk, allerede hadde et helseproblem og forsøkte å rette på dette ved å spise mye fisk.


Forskerneunderstreker atAmerican Heart Assosiation anbefaler å spise fet fisk to ganger i uka.


Norske helsemyndigheter refererer også til American Heart Assosiation sine anbefalinger, og presiserer at det ut fra et helsemessig synspunkt er gunstig om forbruket av fisk, både mager og fet, øker i befolkningen.


Hjertesvikt


Hjertesvikt oppstår hvis hjertet ikke klarer å pumpe blodet kraftig nok rundt i kroppen. Det sentrale symptomet på hjertesvikt er tungpusthet – særlig i forbindelse med fysisk aktivitet.
Hovne ben er et annet symptom- dette på grunn av at væske hoper seg opp i kroppen. Økt tretthet kan også være et tegn på hjertesvikt.


Vil du vite mer?Artikkelen er hentet fra pasienthandboka.no.