TA VARE PÅ APOSTLENE: Som uvant vandrende kan du fort komme i fare for gnagesår. Ta med deg disse gode rådene og la turen i fjellheimen bli en god opplevelse!(Foto: Alliance apotek/Scanpix)
Farmasøyt og fjellklatrer Brit Volden råder både
erfarne og nybegynnere i fjellet til å ta med seg
gnagsårplaster på tur i fjellet.
Mange fotturister må avslutte turen tidlig på grunn av skader og gnagsår. Ifølge ekspertene er det imidlertid enkelt å forebygge og lege sår som oppstår.


– Man er nødt til å pleie føttene både forut, i løpet av og etter turen. Gnagsårplaster er det beste tipset både for å forebygge og lege, men man reduserer også risikoen ved å velge riktige sko og sokker, sier farmasøyt Brit Volden i Alliance apotek.Stikk hull


Hun råder både erfarne og nybegynnere i fjellet til å ta med seg gnagsårplaster. Plasteret kan brukes både forebyggende og når det oppstår gnagsår.


– Ta gjerne med deg to forskjellige størrelser. Jo mindre plasteret er, desto bedre sitter det på huden. Pass på at huden er tørr og at du varmer plasteret i håndflaten før du setter det på. Da kan plasteret sitte på i opptil to uker, samtidig som at såret under gror, sier Volden, som også er en erfaren fjellklatrer, med blant annet turer i Himalaya på cv-en.

FOLLOW A GOOD TRAIL: En del turgåere har
erfaringer med at det kan lønne seg å gå på
oppmerkede løyper og stier. Der får føttene det
ofte lettere, og det er mulig å ha bedre oversikt
over hva slags tur det blir, og hvor lang den blir.
Kommer du ut av skauen til neste år,kan du trenge
mye plaster.
Hvis gnagsåret først kommer, bør man ifølge Volden stikke et lite hull i blemmen og presse verket ut av den. – Ikke fjern den løse huden. Den fungerer som et beskyttende lag mot såret under, sier hun.Bomullssokker verst


Hun mener bomullssokker er det aller verste man kan ikle føttene når man skal på tur.