Visste du at du kan bli i bedre humør, føle mer harmoni og rett og slett føle deg bedre om du lukter godt?

Visste du at du kan bli i bedre humør, føle mer harmoni og rett og slett føle deg bedre om du lukter godt? Gode lukter gjør rett og slett at du føler deg vel!


Når vi inhalerer fordampede molekyler av for eksempel eteriske oljer, vil noen av molekylene gå over fra luft til blodbane i lungene. Duftmolekyler går også inn i systemet via luktesansen, og påvirker Amygdala, et lite senter i hjernen som har ansvar for produksjon av serotonin og dopamin, ”humør-hormoner”. Dette påvirker humøret vårt i så stor grad at en del psykiatere og psykologer har begynt å interessere seg for eteriske oljers evne til å påvirke humør og sinnstilstander.

Eteriske oljer har også en gunstig virkning på velvære, fordi de påvirker nervesystemet. Det er også påvist at eteriske oljer har en målbar effekt på hjerneaktiviteten. Her ligger noe av grunnen til at aromaterapi gir slike vidunderlige resultater i behandling av stresslidelser.
De fleste eteriske oljene stimulerer immunapparatet vårt, og kan dermed hjelpe kroppen til å bekjempe infeksjoner. Det har blitt påvist at alle eteriske oljer stimulerer fagocytosen, de hvite blodcellers evne til å bekjempe bakterier.
Mange eteriske oljer virker avgiftende og rensende på kroppen. Dette er meget gunstig ved mange kroniske lidelser, for eksempel revmatiske lidelser, og bidrar også til å redusere cellulitt og lindre en rekke hudproblemer.
Dette og mere til bør du ta hensyn til når du skal velge parfymer, oljer og massasjeoljer, enten det er til massasje, inhalering eller i bad.
Det er ofte dyrt med parfymer og ferdigblandet massasjeoljer. Men vet du at det faktisk ikke er så vanskelig å lage egne lukter?
Du trenger ikke bruke 600 kr på en parfyme, for å slippe å lukte svette og blod på treningen! Det går faktisk an å lage egne parfymer. Det er ikke så vanskelig og du kan blande sammen akkurat de luktene du liker best!


Dette er hva du trenger for å lage din egen parfyme:
– Eteriske oljer (aroma-oljer)
– Jojoba-olje
– Pipette
– SprayflaskerEn parfyme trenger eterisk olje med topp-toner, medium-toner og base-toner.
Normalt består eteriske oljer av flere toner, det vil si enten både topp- og medium-toner eller medium- og base-toner. Derfor du må velge eteriske oljer som til sammen gir deg alle tonene du ønsker å fremstille. Gå på for eksempel The Body Shop og kjøp inn de eteriske oljene med de luktene du har lyst til å bruke. Så er det bare å sette i gang og blande. Bruk en pipette, og husk å ikke blande mer enn 8 dråper til hver parfyme. Du gjør en lur ting ved å skrive ned alt du blander. Da blir det enklere å rette på eventuelle feil på en duft du ikke blir hel fornøyd med. Neste gang tar du bare frem “oppskriften”, og fikser på det du ikke ble fornøyd med! Det er viktig å huske at eteriske oljer lukter kraftig, så ta noen pauser og luft godt.Kanskje du blir så flink at du kan selge parfymene dine! Det finnes ikke så mange norske parfymeprodusenter, så kanskje du kan gjøre noe med det? Du kan kjøpe inn forskjellige oljer og også lage massasje-oljer. Det er bare å ta turen innom The Body Shop, for her har de mye å velge mellom og de har gode kunnskaper. Da kan du spørre i vei.


Det er ikke så lett å alltid lukte godt når man trener mye og kanskje flere ganger om dagen, så en lur idé kan være å reklamere litt for det du lager der du trener. Kanskje du til og med får lov å selge flaskene dine på ditt lokale treningsenter? Men husk å ikke blande for sterkt! Det er verre å forgiftes og få pusteproblemer av noen som stinker parfyme, enn en som lukter litt råtten svette. Milde lukter passer bedre for dem som trener mye!