GODE POTETER!

0
102

Poteter er blant de aller beste kildene vi har til karbohydrater. Den er mye mat i, og den inneholder svært lite fett!

POTET
erkjempebra mat!

   
Poteten er rik på næring, gir magen og
tarmen noe å jobbe med, er kalorifattig
og med lite fettinnhold. Poteten er en
svært god karbohydratkilde!
 

Poteter har vært livsviktig føde for nordmenn i århundrer. Den er fortsatt like god!

Opprinnelse:
Poteten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, der den har vært dyrket helt siden 3.000 år f.kr. Til Europa kom poteten ca. år. 1550 (Spania) og til Norge ca. år 1750. I Norge ble ikke poteten dyrket i noen mengde før etter nødsårene omkring 1810.

Beskrivelse:
Poteter kan deles inn i 3 grupper; den tidlige (nypotet), den halvtidlige (høstpotet) og den halvsene/sene (vinter/ lagrings-potet). Tidligpotet-sortene som bør nevnes er Ostara, Jonsok og Snøgg. Rutt er også en variant av tidligpoteten. Halvtidlige sorter er Laila, Troll, Ottar og Brage, og halvsene/sene sorter er Beate, Kerrs Pink, Pimpernell, Gullauge, Mandelpotet og Ringerikspotet. Ottar er en sort som er spesielt egnet for det nord-norske klimaet. Saturna er en sort som hovedsakelig går til industrien.

   
 
 

Sesong:
Hele året, men de forskjellige sortene har forskjellige sesonger

Bruk:
Mos, salater, kaker, gjærbakst, lapskaus, supper, panner, former, gryteretter, m.m.

Lagring:
Liker seg best ved +4-6oC

Næringstabell:

kJ

Kcal

Vann
g

Protein
g

Fett
g

Karb
g

Fiber

Betakar.
µg

Retinol.
µg

Vit C
mg

293

70

80

1.5

0.0

15.7

1.4

0

0

17

326

78

78

1.7

0.0

17.5

1.7

0

0

12

339

81

77

1.8

0.1

18.0

2.0

0

0

16 Tabellen
viser verdier
for:
Tidligpotet, høstpotet og lagringspotet.

 

   
Takk Gud for poteten! De er så gode at det er
gøy å skrelle! God trening for armene er det
også 🙂 Selv om Arnold neppe pumpa seg opp
med potetskrelling da…
 

En uheldig og feilaktig informasjon har de senere årene spredd seg når det gjelder poteten som ernæringsemne. Lav-karbohydrat-dietter innen slanking og kosthold forøvrig, har vært inngangsporten til dette bemerkelsesverdige scenarioet. I enkelte kretser har poteten blitt framholdt som en uting i kostholdet. Enkelte har gått så langt som å hevde noe så usannsynlig merkverdig som at poteter er «fetende» (!!). En rask titt på næringstabellen over her, avslutter alle slike meningsløse utspill og påstander. Poteter er fettfattig mat, ja i forhold til sin vekt så er poteter også kalorifattig mat i vekt og volum i forhold til mange andre matvarer. La oss slå det fast en gang for alle: Poteter er mektig sunt og svært bra å spise!

Oppskrifter
Under her får du presentert noen forslag til retter og måter å tilberede potene på. Husk at selv om du prioriterer poteter som en karbohydratkilde og spiser på grunnlag av treningseffekt eller slankeeffekt, så er det positivt for livskvaliteten din og matgleden din, at du tilbereder maten din på innbydende, varierende og spennende måter. Innta det sunne med glede som strekker seg lenger enn til resultater og målsetninger. Mat skal smake godt! Det gjør noe mer humøret og følelsene våre.

   

Fisk og poteter hører sammen. Et rent, sunt, godt
og ikke minst lett måltid, smakfullt, fettfattig og
rett fram deilig. Sånn mat bygger man opp helsa
med!

 

Fisk på potetseng
6 poteter (350-400 g)
500 g torsk eller sei
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 løk skåret i ringer
400 g knuste hermetiske tomater
1 dl fiskekraft
50 g gulrot
50 g sellerirot
50 g purreløk
2 tomater i båter

Potetene med skall skjæres i tynne skiver og ristes lett i olje. Fisken i biter eller evt. hele fileten dampes på rist i kjele. Salt og pepper drysses over. Mos tomater, løk og fiskekraft i en kjøkkenmaskin eller bruk stavmixer. Varmes opp. Skjær grønnsakene i fine staver og rist dem i olje. Tilsett tomatbåter og smak til med salt og pepper. Potetskivene, grønnsakene og fisken legges på et serveringsfat. Server tomatsaus ved siden av.

   
 
 

Agurksuppe
4 pers.

50 g smør
1 agurk
1 løk
2 hvitløkbåter
2 poteter
1 l hønsebuljong eller kraft
1 ts salt
litt pepper
1,5 dl fløtemelk

Smøret smeltes lett i en stor kjele. Skrell agurken og skjær den i skiver før den legges over i kjelen. Videre tas løk i skiver, hakkede hvitløksbåter og poteter i terninger over i kjelen. Lokket legges over og det hele må få surre ca. 10 minutter. Buljong og salt tilsettes og suppen må få koke videre ved lav varme 20-30 minutter. Avkjøles litt før den moses med en stavmikser eller lignende. Fløtemelk tilsettes. Smak til med pepper. Suppen serves lunken eller kald.

 

   
Store poteter som dette, egner seg til å pakke inn
i folie og steke. Smør hører til. Ikke bli en lite-fett-
fanatiker. Fett er en nødvendig del av verden. Nyt
den.
 

Bakte poteter
Bakte poteter gjør alltid suksess.
Variasjonsmulighetene er mange, og det er et lettvint spise.
Det er vanligst å bruke store og tradisjonelle bakepoteter, men det er helt greit å bruke mindre poteter, og.

Potetene vaskes godt før de legges over på stekeplata eller over i en ildfast form og så inn i stekeovn som holder 225 grader C. Baketiden må beregnes fra 60 – 80 minutter, alt etter hvor store potetene er.
Skjær så et stort kryss i de ferdig bakte potetene og klem på potetene slik at de åpner seg og innholdet presses litt opp. Potetene kan så fylles.

Fyllet kan være forskjellig: Rømme eller en smørklatt er alltid godt. Rømme og sprøstekt bacon over og til slutt litt finklippet dill er riktig så godt.

Hvitløksmør som lages ved at smør røres godt sammen med finhakket hvitløk og kruspersille er et deilig fyll til bakte poteter.

   
Husk på at maten og måltidene er et felles samlingspunkt og
en felles glede for hele familien. I en hektisk hverdag er det
en god ting å knytte familien sammen rundt positive gjøremål.
Inviter venner og kjente på mat ofte! Hva med spleiselag og
middagslaging på rundgang?
 

En soppsaus av eksempelvis finhakket sjampinjong som blandes med rømme og kruspersille, salt og pepper er meget godt.
Rømme med reker, krabbe eller hummer er selvsagt et deilig fyll. Om ønskelig kan man drysse reven gul ost over fyllet og sette potetene inn i ovn igjen noen få minutter slik at de gratineres til slutt før serveringen.

Bakte poteter kan serveres med en grønn salat til og ellers kjøtt og sildevarianter.

   
Den gylne middelvei
slår ut fanatikeren
når tid som helst. Et
glass øl til maten,
værsågod, vel
bekomme.
 

Fylte bakte poteter
4 bakepoteter
400 g små brokkolibuketter, lettkokte
4 ss myk margarin
1 1/2 dl melk
100 g skarp ost, revet
salt og hvit pepper

Bak potetene ved 200oC i ca. 1 1/2 time (litt avhengig av størrelsen). Skjær forsiktig av lokk og ta ut nesten alt potetkjøttet. Bland det med myk margarin, melk og halvparten av osten, salt og pepper. Bland forsiktig i brokkolibukettene og fordel massen tilbake i potetskallene. Dryss resten av osten på toppen. Sett potetene tilbake i ovnen og la dem stå ca. 10 min. til osten er smeltet og alt er gjennomvarmt.

 

 

Kilde:
www.frukt.no