HAR DU ET GODT TRENINGSGRUNNLAG? Du kan ikke trene særlig mye der du tar i alt du klarer, dersom du ikke har et godt treningsgrunnlag. Et godt treningsgrunnlag MÅ du ha for å tale hard trening.

Du går mer enn åtte timer hver dag
Hvis vi befant oss på femtitallet så hadde du en fysisk anstrengende jobb der du står oppreist og går mye fram og tilbake i over åtte timer hver dag (jobb + fritidens gåing). I tillegg så går du et par fjellturer i måneden derb du med ryggsekken går i fire – fem timer i fjellheimen. Du lemper på rør og koblinger hele dagene og dette har gitt deg litt muskler i skuldrene og i armene. Når du begynner å trene kroppsbygging, så kan du ta i alt du klarer, du kan presse deg til neste rep ikke er mulig, og dette her det vil du tåle i mange uker før overtreningen setter inn. Dermed gir maksimal innsats deg her god uttelling.

Du er i ro og chiller`n
2014: Du er her ikke fysisk aktiv. Du sitter på skolebenken hele dagen, og vel hjemme så er det rett ned i sofaen med nettbrettet. Sånn har år etter år passert. Du er oppreist og går maks. 3 timer hver dag. Du går ikke turer og du har ingen fysisk anstrengende jobb. Så begynner du å trene kroppsbygging. Du har her ikke treningsgrunnlag i det hele tatt. Du trenger å bygge deg opp forsiktig og lett med mange reps, men du setter i gang med å presse deg så hardt du klarer. Dette vil her potensielt kunne ende med overtrening etter første treningsøkten. Muskulaturen har ikke tålbarheten og seigheten og styrken til å tåle at utøveren presser seg hardt og tar i alt han eller hun orker og makter, og overbelastningen av det lille positive overskuddet er et faktum altså allerede etter første treningen. Nå tar det 10 gode nok hviledøgn før muskelen er uthvilt og trenbar igjen.

Du må bygge opp et godt treningsgrunnlag dersom du skal gi full gass
Dersom du skal hardtrene og gi full gass på settene dine, da er du nødt til å ha et godt treningsgrunnlag for å tåle dette. Du må dermed bruke de to første årene av din treningskarriere på å bygge opp en volummessig stor treningsmengde der du trener mange sett med mange reps, og du må trene med lett innsats.

Det er også mulig å trene med høyest mulig innsats, 70% dersom du trener hver muskelgruppe 1 gang per uke, men overtreningsfaren er skyhøy. Du går veldig lett ned i negativt modus og med det overtrent. Det er mulig å bruke en syklus, denne inneholder en planlagt og gjentatt hvileperiode der du garantert blir uthvilt igjen mellom treningsukene. Kjør da treningen din slik:

Uke 1: 70% innsats på settene.
Uke 2: 70% innsats på settene.
uke 3: 70% innsats på settene.
uke 4: HVILE

Så følger du med på treningsukene og registrerer om treningen går lett, at du er motivert, at det er gøy å løfte, og at du føler deg uthvilt, sterk og utholdende. Dersom du f.eks. i uke 3 føler at treningen plutselig går tungt og føles seig, vond og negativ, så kutter du vekk en uke på syklusen og trener neste gang:

Uke 1: 70%
uke 2: 70%
Uke 3: HVILE

Dette er maks. Du må ikke ha hvileukene for tett, da dette vil kunne medføre at bindevevet ikke tilpasser seg den økende treningsmengden sammen med muskelvevet. Dette vil raskt kunne medføre belastningsskader.