SPØRSMÅL & SVAR: Det har oppstått en rød strek under armen ved armhullet, og nå lurer jeg på om det er et strekkmerke?

   

HOS RASKT VOKSENDE GUTTER: Huden kan og vil
ofte få strekkmerker i overgangen mellom skuldre
og bryst.

Strekkmerker kan meget vel oppstå uten
at det er brukt doping!

 

Spørsmål:
Jeg er en gutt på 18 år. Jeg har fått en rød strek under armen ved armhullet!! Noen sier det er strekkmerker!? Hvorfor har jeg fått det? Jeg spurte på sats, men da svarte han bare at jeg drev med bol!

Svar:
Du har sannsynligvis fått et strekkmerke ja. Dette skjer hos gutter når musklene utvikler seg fort og vokser. Huden klarer ikke å henge med, og revner. Det blir et underhuds-arr, i den såkalte lærhuden. Med tid blir den rødlige fargen mindre, og arret blir lysere og mindre synlig.

Det er normalt at gutter kan få strekkmerker i puberteten, for da vokser musklene svært fort, og kroppens vekt kan også øke rimelig fort.

Det er også vanlig å se dannelsen av strekkmerker hos svært overvektige personer. Hos gravide kvinner kan også kravet til hudens utvidelse bli for stort, noe som da gir strekkmerker på- og rundt magen.

   
 
 

Utøvere med svært godt treningsgrunnlag fra kondisjonsidrett eller lignede, som setter i gang med kroppsbygging/styrkeidrett, kan også få strekkmerker. Dette skyldes at musklene kan oppnå en stor og svært rask muskeloppbygging i det treningsgrunnlaget omformes.

Strekkmerker oppstår også i tilfeller der kroppen hovner opp med væskeansamling eller ved andre forhold der vevet under huden av en eller annen grunn blåser seg opp i størrelse.

Bruk av doping trenger slett ikke være grunnen til at noen får og har strekkmerker. Men det er vanlig å se strekkmerker hos utøvere som har benyttet, eller benytter dopingmidler som anabole steroider og veksthormon.