3 x Norgesmester i Glima, hvem er du?
1689329_752076958173402_6398945888951571282_nAndreas Sørensen, 28 år. Jeg bor i Drammen, jobber som miljø arbeider  innenfor psykriatri.

I 2009 startet jeg et vikinglag som het Bossland (nå mylnudalr) laget konsentrerte seg på opptredner på bla vikingskip museet, der vi fremviste glima og sverdkamp.  Jeg er deleier og hoved instruktør ved Akademiet for Viking Kampkunst og Drammen Ju Jitsu Klubb. Jeg liker å trene og være ut i natur, og kan være litt rastløs noen ganger. Som ungdom var jeg veldig frustrert og sint og nok en smule vilter. Jeg prøver på daglig basis å være et forbilde for bla. vilter ungdom med rastløse energier. Jeg jobber for at de kan få utløp for sin aggresjon og rastløshet i en trygg setting, hvor alle er venner etter timene og ingen blir skadd.
 
«Om jeg får en til å komme å trene hos meg, gjør jeg en forskjell. Det er det som teller, å gjøre en forskjell i andres liv.» 

Hvordan kom du over Glima til å begynne med?
Jeg trente flere år med forskjellige typer kampsport, som MMA, BJJ mm, og jobbet som dørvakt på en liten pub i nedre eiker som het Dragen pub. Der møtte jeg Tyr Neilsen (55), som letet etter et sted å undervise Glima, vikingenes kampstil. Jeg ble fasinert av det han hadde å fortelle om vikingenes kampkunst, så jeg utfordret han til å komme å trene med meg der jeg var instruktør. I mitt stille sinn tenkte jeg nok at jeg skulle lære den gamle mannen en lekse han sent ville glemme, men jeg ble overasket over hvordan han klarte å vinne over meg gang på gang på gang. Selv når jeg holdt han i en kvelning hvor å gi seg er eneste mulighet klarte han å snu kampen og vinne. 
 
Tyr hadde ikke bare trent glima, men også med mange av kampkunst legender som Dan Inosanto og Terry O’Neill (omtalt som den dødligste mannen på planeten av Black Belt Magazine). Det var et fantastisk lykketreff at jeg møtte en kampkunst-mester i mitt nabolag som ikke bare hadde trent med de beste av de beste i Europa og Amerika i mange forskjellige stilarter, men han var også Glima-mester.

Jeg begynte å trene Glima på daglig basis på treningslokale og ute i skogen. Ute i naturen og ulendt terreng kom denne viking kampkunsten til sin fulle rett. Etter et år med hard trening tenkte jeg å melde meg på Glima Norgesmesterskap i Gudvangen 2011. Rett etter ble jeg skadet på trening, jeg pådro meg to prolapser, delvis avrevet nakkemuskel/trapezius og en luftboble i spinalvesken i ryggen etter traumet jeg fikk. Dette var riktignok ikke glima trening, men en av de andre stilartene jeg trente på den tiden. Mange måneder etter hendelsen klarte jeg nesten ikke gå. Det tok oppimot en halvtime å komme seg ut av sengen med hjelp om morningen, og da kunne jeg ikke sette meg, for da kom jeg ikke opp igjen. Da kom en reddende engel ved navn Nils Leidal, en naturterapaut med egenskaper det er vanskelig å sette spørsmålstegn ved. Han fikset meg så jeg kunne begynne å trene etter kort tid. Ca 3 måneder etter jeg kunne trene igjen meldte jeg meg opp på NM.

Jeg ble fortalt at ingen forventet noe av meg, men i kvalifiseringsrundene vant jeg alle mine kamper i stor stil. På konkurransedagen sto jeg med mine skarve 80 kg sammen med de 10 finalistene som var sultne på seier over den ubeseirede Norgesmesteren på 110 kg. Foran et sjokkert publikum vant jeg alle mine kamper på under 60 sekunder og ble den ny Norgesmester i Glima.


Hvorfor akkurat Glima? 
Glima kutter ut alle unødvendige bevegelser. Det ble oppfunnet av mennesker som måtte overleve angrep med sverd, økser, spyd og kniver. Jeg ivaretar min viking kulturarv, holder linjen fra vikingtiden intakt og bevarer alle vikingbryting-teknikker slik at de kan overleveres til den neste generasjonen. 

Hva er det som gjør at Glima skiller seg ut fra alt annet innen kampsport?
Selve ordet GLIMA betyr glimt, noe som beskriver teknikkene i kampkunsten. Glima har ingen overfladiske teknikker, noe som gjør at teknikkene blir raske og utrolig effektive. Glima skaper også god balanse. Min treners trener, Odd Svendsen, spesialiserte seg på balanse, og reiste rundt hele Norge på midten av 1900 tallet og viste frem dette konseptet i teatre rundt om. Å finne balansen i alle stillinger er veldig viktig i en kamp. I bryting går det ut på å bryte motstanderens balanse og utnytte det til sin fordel. For å gjøre det må balansen din være på plass. De fleste kamper ender opp på bakken i en grapling situasjon. Glima er perfekt for dette, vikingene kjempet mot krigere fra mange av verdens land og kulturer, og ikke bare overlevde de, de ble også kjent som de beste krigerne fra deres tid. Det er ikke tilfeldig! 
 
Glima skiller seg ut fra andre kampsport fordi det er ekte norsk! Nordmenn lever i et kaldt klima med cirka 6 måneder vinter. Du kan ikke begynne med høye spark på is! Vikingene hadde en måte å gå og kjempe på is til og med. Vi trener som vikinger, utendørs i vinter, i snø og is. Det er bare så gøy, spennende og lærerikt.

Hva har Glima betydd for deg og din hverdag?
Jeg ble Norges Glima Mester 2011, 2012 og 2013, noe jeg har kjempet for, til tross for at jeg sliter med søvnapné og skade. Det var en hard lekse jeg måtte lære, men etter en tung og trøblete periode, kom jeg frem til et punkt hvor jeg innså at jeg ikke ønsket å følge den retningen jeg var på, og valgte derfor en annen vei, krigerens vei. Krigerens vei er en vanskelig vei å følge. Det er ikke alltid enkelt å være ærfull og disiplinert, men belønningene er store. I stedet for å være en person jeg ikke likte spesielt mye, jobbet jeg hardt for å bli en leder og et eksempel for andre som kanskje sliter som jeg gjorde. I gjennom sine anstrengelser, kan kanskje andre komme igjennom sine kamper og bli en ærefull person. 

Jeg besøker skoler og barnehager for å  fortelle om vikingtiden og glima vikingbryting. Barn blir fascinert. Jeg trener barn, ungdommer, voksne og offre av foreksempel voldtekt regelmessig flere ganger hver uke. Noen trener fordi det er moro, andre fordi de vil komme i bedre form og andre trener for å bli best. 

Når ble du aktiv med sport/idrett og hvordan har aktivitetene endret seg opp med årene? 
Som ungdom var jeg veldig frustrert og sint og nok en smule vilter. Jeg brøt loven, havnet ofte opp i slåsskamper og sa aldri nei til et skikkelig slagsmål. Da kjæresten ble gravid, følte jeg at jeg ikke kunne fly rundt på byen og sloss. Men jeg behøvde fortsatt en fysisk utvei når jeg var frustrert. Jeg hadde tidligere prøvd fotball og bandy, men følte at det var kjedelig og trivdes rett og slett ikke med lagsport. 

For å få ut mine frustrasjoner prøvde jeg kampsport. I MMA (Mixed Martial Arts) og BJJ (Brasiliansk jiu jitsu) var jeg veldig ivrig, trente hele tiden, og etter ikke så lang tid ble jeg utnevnt som instruktør for klassene i begge stilartene. Jeg trente mangfoldige timer hver uke og elsket det fordi jeg fant ut at jeg faktisk trivdes med kampkunstens disiplin og jeg fikk ut all sin frustrasjon i et trygt miljø. Min interesse for kampkunst og norsk kultur førte meg til å fordype meg i Glíma, Norges egen kampkunst system. «Denne Nordiske kampkunsten traff meg som et lyn fra åpen himmel, grov motorisk, ikke noe ekstra, rett på sak og veldig, veldig, effektivt. Dette måtte jeg lære mer om.» Etter bare en Glima time var jeg hektet.

Dere driver jo i disse dager og forbereder dere til VM som skal finne sted tidlig sommer, forventer dere at mange nasjonaliteter stiller opp til kamp i VM?
Vi håper at alle som driver med glima i verden skal delta. Vi forventer at de beste av de beste stiller opp og tar med seg det de kan i et VM. Det er snakk om at det tilogmed kommer et team fra Amerika for å delta på VM. Nøyaktig hvor og nøyaktig når har ikke blitt kartlagt enda men det kommer iløpet av kort tid på plass og da vil Trim.no få vite om det 😉 
 
Hvordan er ett normalt oppkjør mot konkurranse for deg? 
Jeg begynner oppkjøringen 3 -4 måneder i forveien. Da er det lett bryting 3 ganger i uka og vekter 3 ganger i uka. Trener ikke tungt eller sparrer hardt. Deretter går det over til gradevis hardere økter med kortere pauser på bryte trening, mens lett trening med vekter. Etter ca halvveis i oppkjøring senker jeg antall dager med trening men intensiverer øktene. Så når jeg har kommet 3/4 er det bånn spiker. Jeg har da 4-5 motstandere en etter en som går inn rett etter hverandre helt til det ikke er mer å hente. 
 
Hva er reglene i konkurransene? 
Reglene er veldig simple. Få motstanderen i bakken og kom deg ut av rekkevidde selv. Da har du vunnet. 
Om man får et brøderfall, altså hvor begge deltagerne detter samtidig ned i bakken, er det da første mann som kommer seg opp og ut av rekkevidde som har vunnet.
Det er ikke tillatt å slå med knyttet neve, men åpen hånd er tillatt. 
Det er ikke tillatt å sparke over hoften men kne mot mage er tillatt. 
Spark mot skrittet er ikke tillatt.
Springskaller er ikke tillatt, men presse pannen mot for eksempel nese er tillatt
Stort sett alt annet er tillatt. Albuer, press punkter, alle typer kast osv….
Hensikten med sports glima er ikke å skade motstanderen men å vinne en vennlig kamp. 
 


(Hentet fra Drammens Tidende)


Er klassene fordelt i høyde eller vekt?
Det er vektklasser delt opp i 10 og 10 kg. Altså fra 60-70, 70-80, 80-90 osv. 
Før var det pluss og minus 80 kg i moderne konkuranser. Mer tilpasset utøverene nå. 
 
Hvor stort er Glima i Norge/Verden?
Glima er norges egen kampsport, men ikke alle har hørt om det. Buksetak Glima er Islands nasjonal idrett og det har vært med på noen Olympiske leker. I dag er det Glima trening og workshops i Skandinavia, Europa, Nord Amerika, Syd Amerika, Canada og Australia.   
Det var veldig få som trente glima før 90 tallet. Cirka 500 trener glima i Norge i dag, og det vokser raskt, takket være vikingmarkeder og media oppmerksomhet skapt av filmer som Thor og TV-serien Vikings.
Er det noen praktiserende kvinner i sporten / egne kvinneklasser?
Glima var den mest ettertraktede sporten på vikingtid, både menn og kvinner deltok av alle aldre. Glima er perfekt for kvinner. I vikingtiden var kvinner like flinke eller bedre en menn i glima. 
På Island er det kvinner i glima konkurranser. Vi trener kvinner, og det har vært noen kvinner som har kjempet på våre arrangementer. Vi håper at vi kan ordne glima konkurranser kun for kvinner. Og sammen med gutta. 
 
Hvordan kommer man i gang om man vil starte med glima? Hvem kontakter man?
Da tar man kontakt med Akademiet for viking kampkunst på tlf 95419637 eller går inn å sender en melding på vår side Academy of viking martial arts på facebook
 
Har du noen andre tips og råd du vil dele? 
Tren litt hver dag for å holde deg i form hele livet. En gå tur i skog å mark eller lek med hunden, det er det som skal til. Om du skal gjøre noe med treningen er det kun en ting som gjelder.
TRAIN INSANE, OR REMAIN THE SAME!!