SPØRSMÅL & SVAR: Hva kommer det av at svetten min lukter amoniakk?


Spørsmål:
Leste en meget interessant svar fra deg angående inntak av proteiner fra en annen spørsmålsstiller. Gjengir deler av svaret ditt her:


“Det finnes flere eksempler på utøvere som overdriver proteininntaket sitt så voldsomt, at det begynner å lukte ammoniakk av dem. Det kommer ammoniakk-lukt av svetten.”


Jeg har nettopp dette problemet med amoniakklukt av svetten. Jeg mener imidlertid at jeg ikke overdriver proteininntaket ift treningsmengde og behov. Jeg trener vekter 3 dager i uken (ganske harde økter – en kroppsdel pr uke), og kondisjon 2 dager (kombinert intervall og jogg). Som en oppsummering av kostholdet kan jeg gjenngi hovedproteinkildene mine på en gjennomsnittlig dag som følger:


1-2 kyllingfileter eller 200 gram laks/fisk,1 egg, 2-3 (1-2 på treningsfrie dager) proteinshaker à 40 gram protein (inkl proteinet fra skummetmelken). Min høyde og vekt er 1,94 cm/97 kg (fettprosenten er på 17,5). I tillegg til nevnte proteinkilder, så for jeg nok i meg mellom 20-30 gram på annet kosthold i løpet av dagen. Mener du dette er for mye, og bør jeg da evt kutte på shakene/mindre porsjoner? Lukten kommer kun etter hard kondisjonstrening, og er ikke like fremtredende bestandig. Dog kan jeg enkelte dager STINKE :-).


Svar:
Kutt ned på proteininntaket over en periode på et par måneder. Legg inn mer umettet sunt fett.


Hvis du trener lite kondisjon, legg på litt lett trening her (jogging el. ergometer). Sørg for å hvile musklene skikkelig. Legg gjerne inn et par ukers hvile hvis du ikke har følelsen av at vektene flyr lett og morsomt i taket.