Høyt testosteron øker prestasjonene

0
160

HØYERE TESTOSTERON GIR ØKT RESULTAT: En studie viser at økt testosteronnivå bedrer prestasjonene.
Resultatene er kanskje ikke så overraskende når vi vet at testosteron er et hormon som er knyttet til selvsikkerhet og viljen til å ta sjanser.
I en ny studie fra universitetet i Cambridge kommer det nemlig frem at mannlige finansmeglere har et høyere testosteronnivå allerede fra morgenen av de dagene de gjør det spesielt bra.

Forskerne fulgte 17 Londonbaserte finansmeglere i alderen 18 til 38 over en toukers periode. Meglerne avla spyttprøver to ganger i døgnet, før og etter arbeidstid. Hormonnivået i prøvene ble målt opp mot dagens økonomiske prestasjon, skriver nettutgaven av Time Magazine.


TESTOSTERON ØKER DRIVEN: Det mannlige
kjønnshormonet styrer menn og kvinner til både
større kampvilje og resultater.
På bakgrunn av testresultatene mener forskerne å ha funnet at et høyt testosteronnivå etter endt arbeidsdag sammenfaller med en god økonomisk fortjeneste. I tillegg indikerer et høyt testosteronnivå om morgenen at dagen kan bli mer innbringende enn normalt.

– Ikke overraskende
– Disse resultatene er kanskje ikke så overraskende når vi vet at testosteron er et hormon som er knyttet til selvsikkerhet og viljen til å ta sjanser, sier tidligere finansmegler og leder av studien, John Coates, til Time Magazine.

Også i dyreverdenen ser man eksempler på testosteronets betydning. Tidligere studier har vist at dyr som har et økt testosteronnivå lettere går i kamp, krever større territorium enn normalt, og tar større sjanser.

– Vi kan se at det samme mønsteret går igjen hos meglere som er ordentlig i siget. Man kan lett komme til et punkt hvor man tar sjanser og avgjørelser man ellers ikke ville tatt når testosteronet øker kraftig, sier Coates.

Meglernes kortisolnivå viste seg også å stige eller synke proporsjonalt med bevegelsene i markedet. Kortisol er et hormon som opptrer når kroppen utsettes for stress, og det kan påvirke humøret og evnen til å ta beslutninger.

Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.


Artikkelen er hentet fra www.dinside.no