LYSET SOM REPARERER OG HELBREDER: Laser har vist seg å være noe svært anvendelig mot en rekke tilstander og plager.

   
DET ER MULIG AT STREKKMERKER kan blekes. Det
kan være slutt på den tiden at man anså merker,
arr og andre hudskader, for å være noe man ikke
kan behandle.
 

Hudbehandling med laser

Moderne laserteknologi har fått mange nye bruksområder i medisinen. Det finnes mange typer lasere. Noen kan skjære i huden som en skalpell, mens andre brukes til å korrigere synet.

Laserbehandling blir også stadig anvendt til kosmetiske formål. Ulike typer lasere brukes til hårfjerning, behandling av arr, fødselsmerker, akner og rynker. Tatoveringer kan fjernes med laser.

Hva er formålet?

Å reparere huden og fjerne eller redusere uønskede furer, rynker, fregner, fødselsmerker og arr. Laserbehandling kan fornye solskadet hud. Sollys elder huden og lager rynker og pigmentforandringer. Moderne lasere åpner for behandlinger som tidligere var vanskelige, som for eksempel portvinsflekker og “jordbær”-fødselsflekker.

Hvordan foregår operasjonen?

   
 
 

I hudbehandling brukes laser til å fjerne det øverste laget på huden og dermed også tilhørende arr, rynker og pigmentflekker. Energien i laseren oppdannes til varme når den treffer huden, og får væske i hudcellene til å fordampe. De ytterste hudcellene dør og skrelles av, lag for lag. Når den nye hud dannes, vil den være fri for uønskede overflatiske arr, rynker og pigmentflekker.

Før laserbehandlingen får du antibiotika og antivirus-medisiner som forebygger hudinfeksjoner. Laseroperasjonen gjøres vanligvis i lokalbedøvelse. Huden din renses før den utsettes for laserstråler, og du blir iført beskyttende spesialbriller. Selve laseren er en håndholdt stav som plastikkirurgen beveger over områdene som skal behandles.

Det er ikke uvanlig å kombinere laser med Botox og panneløft. En laserbehandling kan vare fra 30 minutter til to timer, avhengig av hva og hvor mye som skal behandles. Smerter kan forekomme på grunn av varmen fra laseren.

Resultater og bivirkninger

   
 
 

Huden vil framstå som glattere og mindre rynkete. Resultatene varer relativt lenge sammenlignet med andre hudbehandlinger. Etterbehandling og pleie av huden er svært viktig for å oppnå best mulig resultater. Hudpleien kan for eksempel innebære hyppig rensing av huden. Salver må påføres jevnlig de første dagene for å holde huden fuktig.

Du kan oppleve en kraftig hevelse i ansiktet. Huden kan være rødlig i omtrent seks måneder etter laserbehandlingen, og må beskyttes mot sol i ett år. Du ser ut som du har vært solbrent etter en omfattende laserbehandling. Det er vanlig å smøre solblokk på huden i denne perioden.

Mulige komplikasjoner

   
 
 

Risikoen for komplikasjoner ved laserbehandling er liten dersom du velger seriøse klinikker. Laser kan lage blemmer eller forbrenninger på huden. Du kan få arr og ujevn farge på de behandlede områdene. Mørkere eller lysere flekker kan oppstå. Noen kan få permanente arr. Hudinfeksjoner forårsaket av bakterier eller virus kan forekomme, men i meget sjeldne tilfeller.

Utbredelse

Laser er en populær ikke-kirurgisk kosmetisk behandling. Ifølge statistikk fra American Society for Aesthetic Plastic Surgery (ASAPS), var det kun rynkebehandlinger med Botox og Restylane som overgikk hårfjerning og hudbehandling med laser i 2007. Da ble over to millioner laserbehandlinger gjort i USA.

Referanser

  1. Arndt K, May J. Cosmetic Surgery A to Z. Harvard Medical School: 2006.
  2. Cosmetic surgery information for patients. Department of Health: 2006.
  3. ASAPS 2007 Statistics on Cosmetic Surgery. American Society for Aesthetic Plastic Surgery: 2008. www.surgery.org

Artikkelen er hentet fra www.pasienthandboka.no.