SPØRSMÅL & SVAR: Innsenderen av spørsmålet trener for å få store muskler. Han har hørt at steroider kan hjelpe, men lurer på bivirkninger.OPPBYGGENDE HOPRMONER: Det er ingen tvil
om at anabole steroider virker muskel-
oppbyggende når de bebyttes sammen med
trening (riktig trening). Dessverre er dett
samtidig medikamenter som kan ha en rekke
bivirkninger.
Spørsmål:
Akkurat begynt å trene igjen etter en lang periode. Trener hovedsaklig vekter. Vil som alle andre gutter få STORE muskler og lurer på faren med bruk av anabole sterioder. Har lest at deca er veldig effektivt på ganske mange områder å liten bieffekt? Stemmer dette?


Og hvordan er det med penis (hørt at den kan bli mindre og innpotent) og nyre/lever skader osv? Blir man “gal” av en kur, hvor mye skade kan det evnt gi?


Er forresten ganske sunn og prøver så godt jeg kan å ta vare på kroppen ellers. Spiser mye ris og tunfisk og annen protein holdig mat.


Håper på ærlig svar.
I SPRØYTEFORM: Den minst skadelige
måten å benytte anabole steroider på,
er å bruke injeserbare steroider. Det
tar ikke så hardt på leveren som AS
tatt i tablettform.
Svar:
Anabole steroider er medisiner, og ja, de har bivirkninger. Det vanlige er at brukere opplever forbigående bivirkninger som uren hud/kviser og vannansamling.


Deca er et injiserbart steroid som har rykte på seg for å lege smerter i ledd og muskelfester. Som andre anabole virkemidler som er i flytende form til bruk i sprøyte, og oljebaserte, så er disse langt mindre skadelige for kroppen enn preparatene i tablettform. Grunnen til dette er at stoffene i tablettene som oftest er endret slik at leveren ikke så lett skal klare å bryte ned stoffet. Dette gir belastning på de indre organene.


Deca er intet vidunderbarn, og du vil antagelig få bivirkninger også av denne medikamentprofilen. Deca er også svakere virkning på enn f.eks. testosteronperparater. En tommelfingerregel er at jo mer androgent, og tilhengende anabolt, et preparat er, jo større er den muskelbyggende effekten. Og jo større er også de potensielle bivikningene.


Effekten øker også sammen med økt inntak, men bare opp til et visst punkt. Derfra bygger ikke mer tilførsel mer muskler, det gir bare flere potensielle bivirkninger/forsterkning av eksisterende bivirkninger. Det finnes folk som dytter i seg 2000 mg testosteron per uke, og jeg skjønner ikke vitsen. Kroppen produserer rundt 10 mg testosteron selv per døgn. Kroppsbyggere i verdensklasse ville fint ha klart seg med under halvparten og mindre. Antagelig starter idiotiet når de ikke skjønner at dette er medisiner kroppen skrur av følsomheten for, når det har gått forbi 8 ukers bruk. Da kan man gjerne ta ti tusen mg testosteron i uka uten at det hejlper noe som helst. Kroppen tar opp de 10 mg. den trenger, og resten det tisses ut igjen. Og den urinen er alvorlig dyr!
TESTING PÅ GYM? Dagens policy overfor
bruk av anabole steroider, går i retning av
at man i stadig større grad risikerer å bli
forespurt testing. Treningskjedene ønsker
seg ikke medlemmer som bruker
oppbyggende steroider.
Penis blir ikke mindre, det er fysiologisk umulig. Om det skulle skje vevsmessige vekstendringer, så skulle den iallfall blitt større, for anabole steroider får ting til å vokse. Derimot testiklene de synker imidlertidig sammen. Testiklene er kjertler, og det er disse som produserer testosteron i mannskroppen. Når man tilfører kunstige hormoner, så registrerer kroppen dette og begynner straks å regulere for at kroppens totalmengde av kjønnshormon skal vær riktig. Det betyr at kroppens egenproduksjon sakte men sikkert avtar, inntil den forsvinner helt. Dette fører til at testiklene blir mindre. Avsluttes bruken av steroider, vil man etter cirka en måneds tid ha testikler på normal størrelse som produserer et normalt nivå av eget kjønnshormon.


At kroppen regulerer ned følsomheten og utelukker virkningen, taler jo sitt tydelig e språk om at den forsvarer seg mot medikamentet. Det kroppen forsvarer seg mot, det kan skade den. Slik er det også med soling og trening, du finner risikomomentet i de fleste sider ved livet. Jeg kan ikke foreta noen risikovurdering for deg. Å ta stilling til bruk av medisiner for å se bedre ut, er noe jeg umulig fornuftig kan råde andre mennesker til å gjøre. Jeg ser et samme problemet i forhold til plastisk kirurgi.
Det er helt sikkert at du kommer til å dø uansett, så du kan ikke få så god helse at du som menneske vil leve evig. Hva er verst for helsa, tobakken eller den tåpelige hetsen. Det hjelper vel lite å bråtebrannen Høy, Høybråten, skremmer alle nordmenn gjennom fryktkampanjer og oppreis av mobbefront til å slutte å røyke, men samtidig påfører hele samfunnet mer angst og depresjoner? Psykiske lidelser går oppover fort nok som det er, skulle man da vite. Og hva tar drepen på livskvaliteten fortere enn de 2? Svekket livskvalitet må være omtrent nummer 1 som gir tidligere død. Man kan kjede seg syk, tenke seg syk og virkelig lide under psykosomtaikkens forbannelse. De sykdommer som smitter med virus, de finner man mindre av. Jeg antar vi koker ned til: ER DET BEDRE Å DØ AV SPENNING, ENN Å KREPERE AV KJEDSOMHET?
DOPING OG TOPP-PRESTASJONER: Idretten har
forlengst lært hva anabole steroider kan bety for
prestasjoner og framgang. Men bruken er i
idretten forbudt. Grunnen til dette er først og
fremst at bruk av dopingmidler anses å være
helseskadelig. Man ønsker at idretten skal være
sunn og rettferdig.
Anabole i tablettform kan påføre deg skade på lever og nyrer. Sannsynligvis vil indre organer gi deg smerte når det skjer noe de ikke liker. Brukere av anabole tabletter, gjerne de såkalte “russere” og “thaier”, rapporterer ganske ofte om forbipasserende stikniger i nyrene.


Leververdiene og en del andre verdier som kanskje kolestrolet, vil endre seg, og disse kan komme i en sone der legen vil si at du må kutte ut/ta pause/eller fraråde deg videre bruk på grunn av at det ikke er tolrådelig helsemessig. Og ja, gå til legen og sjekk helsen og følg med, hvis du bestemmer deg for å bruke slike medisiner. Vil du ta vare på helsa di maksimalt og være så sunn som mulig, så tar du ikke steroider. Som regel blir det det som for deg er viktigst, som blir det førende elementet.


Med steroidene vil du finne det du har funnet over alt i livet ellers: Fordeler og ulemper. Hvilken av de to som veier mest, det blir din vurdering. Jeg bruker ikke steroider selv. Jeg fordømmer ikke bruk når det ikke er idrettslig juks imot spillereglene. Jeg lovpriser heller ikke noen medikamenter. Medisiner er beregnet som hjelp mot sykdom.