HVA ER INSULIN? Insulin er et hormon som for stoffer og ernæring inn i blodet. Kroppsbyggere flørter m ed insulin da det øker appatetten og gjør det mulig å spise mer.

Hva er Insulin?

Insulin er et anabolsk/oppbyende hormon. Hormonet er essensielt for alle mennesker. Hormonet produseres i bukspyttkjertelen, i de såkalte beta cellene i de Langerhanske øyene. Det er blodsukkeret vårt som stimulerer til produksjon av hormonet.

Hovedoppgaven til Insulin er å stimulere cellenes opptak av næringsstoffer i absorpsjonsfasen(etter et måltid). Insulin fungerer som en nøkkel som åpner opp cellene våre for sukker og energi , videre så stimulerer det glukosetransporten i de fleste vev , da særlig i skjelettmuskulatur og fettvev. Med andre ord så kommer insulin in og fjerner sukker fra blodbanen vår og frakter det in i cellene våre så vi får tilfør ny energi og inspirasjon.

Mange i dag, dessverre flere og flere har en nedsatt effekt av insulinet de produserer, det fører til at kroppen må produsere større menger insulin for å kunne frakte samme mengde energi inn i cellene, cellene våre er med andre ord ”døve”for insulin. Dette kalles insulin resistens. På sikt kan det føre til at kroppen ikke greier å produsere nok insulin til å frakte tilstrekklig med energi in i cellene, altså ingen energi og inspirasjon. Intraabdominal fedme er særlig forbundet med insulinresistens, det vil si midjefett. Menn og kvinner med en liv-hofte ratio på > 1,0 og 0,85 cm har stor sannsynlighet for insulinresistens. Risikoen for insulinresistens øker med graden av fedme. Fysisk aktivitet derimot bedrer insulinets følsomhet som igjen senker insulinbehovet i kroppen.

Stabilt blodsukker er det som skal til for å ha jevn tilførsel av insulin, energi og inspirasjon. Det oppnår du ved å spise variert og regelmessig. Mat bestående av raske karbohydrater; sukker, godter, loff, brus, sportsdrikker vil gi mye høyere blodsukker enn om du spiser grovbrød med smør og skinke på.

Personer som får diabetes type 1 mister sin evne til å produsere insulin og må få dette tilført. Et stabilt blodsukker vil her være helt avgjørende for deres insulin mengde de tilfører

kroppen sin. Skrevet av: Louise Larsen Dahl, Ernæringsfysiolog og Personlig trener