De fleste av oss som trener gjør det for å holde oss i sånn passe form, og således er vi for mosjonister å regne. Hverdagen til dem som er toppidrettsutøvere er flere lysår unna vår, men det betyr ikke at det ikke er mange mosjonister som også trener for å oppnå personlige mål.

Noen ønsker kanskje å gjennomføre et sykkelritt mens andre drømmer om å klare å fullføre en halvmaraton, og uansett hvor listen ligger for personlig deltakelse så er det to ting som er viktig: trening og hvile! Når man har lagt bak seg en lengre periode med opptrening til et amatørløp så er det viktig å samle energi og overskudd den siste tiden før alvoret tar til, og da er det lett trening og hvile som er sentrale elementer. Det er ingen tvil om at man vil gjøre det bedre i en konkurranse med en kropp som er uthvilt og frisk i stedet for å stille med en kropp som er stinn av trening!

Mange velger forskjellige måter å restituere seg på og selv om man er for amatører å regne så kan nok mange merke i dagene før konkurranset at det kribler skikkelig i blodet av utålmodighet. Da er det viktig å være tro mot det opplegget man har lagt og heller forsøke å få tankene over på andre ting. Litt lettbeint underholdning som spill på nett, som for eksempel på www.casinospesialisten.net, er jo en populær syssel som får tiden til å gå fort, mens andre sverger til mer tradisjonell avslapping med for eksempel filmtitting.

Enkelte eksperter råder at man kutter treningen med 50% de siste to ukene før konkurranse slik at man får samlet den energien og det overskuddet som skal til. Langrennsløper Kristen Skjeldal anbefaler også en hviledag i forkant av konkurransedagen, og denne kan man enten ta dagen før eller to dager før.

Utover dette så er det enkle ting som å spise riktig og drikke slik at man har energi- og væskebalansen på plass.

Skjeldal kom i Aftenposten med et annet godt råd også, nemlig å unne seg noe godt dagen før konkurranse og på selve konkurransedagen:

― Selv har jeg pleid å spise litt potetgull både kvelden før og om morgenen løpsdagen. Da får du i deg litt eksta salt som holder på væsken. Men da snakker vi om en neve, ikke en hel pose!

Kort oppsummert er det altså følgende som gjelder: en god opptreningsperiode i forkant av ditt utvalgte mål må være på plass, og her gjelder det å forberede seg i god tid. En halvmaraton er for eksempel et langt løp som krever god trening lang tid i forveien. Når selve konkurransen nærmer seg er det på tide å ta ned treningsintensiteten en god del, og da kanskje så mye som 50% i mengde. De siste dagene skal man bygge opp lagrene for mat og drikke, før man skrider til alvoret.

Lykke til!