SPØRSMÅL & SVAR: En jente på 15 år ønsker seg så sterkt en fin kropp. Men hvordan skal man få det til?Spørsmål:
Jeg er en jente på 15 år.jeg har drømt om å få fin kropp slik som de andre! Men det får jeg aldri. Jeg prøver å trene, men ser ikke noen forskjell. Jeg går på basket og der er det god trening, men jeg forbrenner ikke! Hva kan jeg gjøre? Håper du kan svare! Vil virkelig få en fin kropp!


Svar:
En fin kropp er mye genetikk. Du må ofte leve som du er. Slanking er verktøyet dersom du er overvektig. Trening kan gi deg mer muskler på kroppen, men kroppsformen er i stor utstrekning forutbestemt. En liten og spinkel kropp trenger mer muskler, mens en stor og kraftig bygget kropp gjerne har best av utholdenhetstrening som ikke gir mer muskler.


Jeg vet at kropp og utseende er store temaer i din alder, og lite nytter det å si at du vil endre oppfatning av deg selv. Det er ting som kommer, en dag vil du se at kropp og utseende er temaer som finnes blant mange andre. Du vil finne at du kan realisere deg selv og dine drømmer, og at du er så utrolig mye mer enn utseendet ditt. Jeg skjønner at akkurat nå er kroppen din et stort tema.
Men om du ikke kan få perfekte former og perfekt kropp, som forresten ikke finnes, så kan du bli perfekt som et helt unikt og fint menneske. Hva du tenker og hva du gjør, det er ting du kan endre og bli bedre på. I stedet for å streve etter en fin kropp som du selv mener du aldri kan få, hvorfor ikke like gjerne bruke kreftene på å komme til fred med den du er? Til og med jentene med flott kropp og et supert utseende, ender nemlig akkurat der de også. Utseendet er ikke lykken. Det bare ser sånn ut. Til du blir eldre. Da blir det viktigere hva kroppen din kan gjøre. Slår du tre saltoer i lufta med snowboard på beina, vel, da ser jeg deg kanskje i avisa en dag. Og la meg love deg: Det er en langt bedre følelse å bli verdsatt for den du er og det som bor i deg, enn hvordan du ser ut utenpå. Ingen grunn til å legge sminke på egenverdi og helt hjerte. Jeg ser veien vi går på. Den ender godt. Alt kommer til å bli utrolig bra. Gjør noe med det du kan gjøre noe med. Andre ting må du lære deg å akseptere som en del av deg og livet slik det er og vil være. Husk bare at det ikke er bare hvordan du ser ut, men hvordan du oppfatter deg selv. Selvoppfatningen endrer seg med årene.


Så om kroppen din ikke kan endres og bli slik som det idealet eller drømmekroppen din ser ut, så vil synet ditt gjøre det. Og da snakker jeg ikke om gangsyn og brillebruk, men om din verdensanskuelse. Det finnes folk som manngler begge beina og er fornøyd med utseendet sitt, for å si det sånn. 15 år er en hard alder, men etterhvert så vil du få øye på mye mer. Trening er uansett en fin ting som anbefales, da du holder deg sunn, frisk og i god form. Bare husk å gjør ting sakte, tren når du føler overskudd, så vil du bli bedre etterhvert.