DET HOSTES, SNUFSES OG HARKES: Mange som trener, ser ut til å være svært uheldige ettersom de drar på seg den ene forkjølelsen etter den andre. Ja, de er rett og slett syke ofte. Why?

Hvorfor blir mange utøvere fort syke?


DET HOSTES, SNUFSES OG HARKES: Mange som trener, ser ut til å være svært uheldige ettersom de drar på seg den ene forkjølelsen etter den andre. Ja, de er rett og slett syke ofte. Why?

En sliten utøver er ikke nødvendigvis syk. Men det er et faktum at toppidrettsutøvere sliter med forkjølelse, allergi og astma.


Redusert immunforsvar- hva fører til redusert immunforsvar?


Organismens immunforsvar er kroppens forsvarsverk og evne til å motstå at vi blir syke. Dersom immunforsvaret reduseres, vil det bety at man blir lettere syk enn ellers. Mange idrettsutøvere sliter med sykdom som forkjølelse, allergi og astma. Mye av disse plagene og graden og hyppigheten av dem, stammer trolig ifra et redusert immunforsvar.


Overtrening


Først og fremst er utøvernes reduserte immunforsvar et resultat av overtrening. Belastes kroppen i den grad at overskuddet reduseres og avtar i betydelig grad, så vil dette medføre at også immunforsvaret svekkes.


Feilaktig kosthold


Feilernæring der det spises for lite fett, eller kosthold hvor det mangler viktige vitaminer, mineraler og/eller enzymer, kan også føre til at immunforsvaret sammen med resten av kroppen, svekkes. Det er viktig å inkludere fett i kostholdet sitt, da det spiller en viktig rolle for blant annet dannelsen av oppbyggende hormoner og altså opprettholdelsen og funksjonen i immunforsvaret.


Sult-slanking


Slanking som bedrives med sult, vil føre til at hele organismen svekkes. Sultslanking vil altså også kunne påvirke immunforsvaret i negativ retning. Slanking som bedrives etter slankeopplegget PLUSS, vil trolig ikke oppleve noe redusert immunforsvar, da denne slankemetoden ikke medfører sult og redusert overskudd.


Resultat av negative følelser av betydelig lengde og styrke


Depresjoner, angst og stress av betydelig/sterk nok grad og varighet, vil kunne medføre en reduksjon av kroppens immunforsvar. Når det gjelder stress, så er dette en to-sidig sak når det gjelder immunforsvaret, da det har vist seg at en viss mengde stress (kortvarig, ikke kronisk), vil kunne bedre immunforsvaret. Det er det inntil sterke og langvarige stresset, som kan slite deg ut og medføre et redusert immunforsvar.


Ettervirkning av AAS (Anabole Androgene Steroider)


En utøver som går av en til to måneders bruk av anabole steroider, får minst en måned der kroppens egenproduksjon av testosteron er svært redusert og under sakte og gradvis gjenoppbygging. I dette tidsrommet vil immunforsvaret kunne være svekket, for testosteronnivået har sammenheng med funksjonaliteten, funksjonsnivået og styrken i en rekke systemer i organismen, og her da altså også immunforsvaret.


Eksisterende plager kan bli verre


Det reduserte immunforsvaret medfører ikke bare at man blir fortere syk, men også at de sykdommene/lidelsene utøveren måtte ha, for eksempel astma og allergi, kan blusse opp og bli verre enn de ellers ville være. Pollenallergikeren vil kunne oppleve at ikke bare slår det ut med symptomer, men graden av symptomene blir/er verre enn de normalt sett pleier å være.


Av John Gunnar Oppheim