SPØRSMÅL & SVAR: Jeg har nettopp startet med et nytt trenings- og kostholdsopplegg, og problemet er at jeg får mye luft i magen.

   
LUFT I MAGEN: Mye gass i magen
(metangass), kan gi seg utslag i sure
og hyppige promper.
 

Spørsmål:
Jeg har akkurat starta på ett trenings- og kostholdsopplegg. Jeg prøver å få i meg 5-6 sunne og fornuftige måltider. Tar proteintilskudd. Problemet er luft i magen! Det blir rett og slett masse luft i magen.

Svar:
Mye luft i magenmed sure promper, er typisk effekt av at maten du spiser ikke brytes skikkelig ned i mage- tarmsystemet. Nårernæring som ikke er skikkelig fordøyd passerer videre ned gjennom tynntarmen til endetarmen, skjer det det en “gjæringsprosess”, som produserer betydelige mengder gass (luft i magen). Denne gassen har da som regel meget ubehagelig lukt.

Tilstanden med ufordøyde ernæringsemner som havner i endetarmen, bør/kan i første rekke tilskrives at du inntar for mange kalorier. Prøv å redusere matinntaket og se hvordan det slår ut. Du bør heller ikke bøtte inn på med mange kalorier rett etter harde treninger. Kroppen bør ha fått i gang blodomløpet i mage/tarm-systemet før du spiser neste betydelige store måltid. Ikke tving kroppen til noe, men følg i denne sammenhengen matlysten din.

   
METANGASS: Du er ikke miljøvennlig hvis
du promper mye. Det kan være
forskjellige grunner til at ufullstendig
nedbrutt mat havner i endetarmen.
 

Unormalt høy forekomst av “luft i magen”, kan også opptre hos mennesker som har inntil svært mye fiber i kostholdet sitt. Spiser du for eksempel mye brune bønner og brun ris, så kan dette medfører gassproblemer. Her er det maten som rett og slett er så tung å fordøye, at noe av ernæringen går videre fra tynntarmen til endetarmen uten at ernæringen er fullstendig tatt opp/fordøyd.

I sjeldnere tilfeller så kan mye “luft i magen”, skyldes at du mangler enzymer som inngår i fordøyelsesprosessen. Dette går an å sjekke ut ved å kjøpe fordøyelsesenzymer på apoteket. Disse enzymene er til salg rett over disk.