HVOR MYE KAN DU ØKE MED? Mange lar seg nok overraske over hvor lite man kan øke med fra uke til uke. Men legg sammen på sikt, da vil du se at framgangen er stor!ARMHEVINGER: Med 1 repetisjon økning i uka, vil
du i løpet av ett år komme opp i 50 perfekte
armhevinger. Det er mer enn de fleste klarer, og
det kan gjerne være folk som trener styrke.
Overtrening kan være vanskelig å oppdage.
Resultatet av overtrening er stagnasjon.
Spørsmål:
Synes det var en spennende artikkel som var skrevet om å bygge opp antall armhevinger med å øke en hver uke. Forsøkte dette opplegget, og kom til rundt 25… Da sa det stopp. Kunne ikke øke med en pr. uke.. Hadde mer enn nok med de 25. Var allikevel ikke støl mer enn 1-2 dager etter trening. Har ikke muskelaturen min evnen til å bygge seg opp på dette programmet du beskriver? Kan det ha stor betydning at jeg begynte på 8-10 armehevinger, for så å øke med en pr uke?


Svar:
Det er en overhengende sannsynlighet for at du startet for tungt, og at kroppen ikke fulgte en opadgående utvikling lenger enn de første ukene. Hvis du kjører ut full innsats nå, men står fast på 25 armhevinger, da er det svært sannsynlig at overtreningen har etablert seg.


Flere reagerer på at armhevingene starter så lett med så lite, og for noen kan det være aktuelt og riktig å begynne på flere repetisjoner. Skulle man likevel starte for lavt, vil dette kun resultere i en periode der treningen ikkehever nivået. Etterhvert går det seg til, og fremgangen følger en gradvis vei oppover.

Verre er det om du starter passe tungt og blåser ut overskuddet allerede på 10-15 armhevinger. Deretter kan du fortsette i gjerne opptil et halvt år med trening før du skjønner at noe ikke stemmer. Grunnen til dette er at du klarer mange flere repetisjoner etter at du har blåst gjennom det det positive treningsgrunnlaget (overskuddet).


Brenner du lyset på 25 armhevinger og er tom for overskudd (framgangen stagnerer), vil du kunne presse deg gjerne helt opp i 50 armhevinger. Det jeg sier er at det du tåler og kan tilpasse deg, er en ting, mens det du totalt makter, klarer og utholder, er noe annet.


Så fort du har stagnert slik som du beskriver, så legg inn 14 døgn pause. Deretter starter du på halvparten av treningsmengden din. Legg til 1 repetisjon per uke. Dersom treningen igjen fører til at det blir tungt og slitsomt å løfte, så må du legge inn ny pause fra treningen på 2 uker.