Å TRENE ELLER IKKE TRENE: Det finnes noen opplagte fordeler ved å trene: du orker mer, kroppen blir strammere og du går kanskje ned i vekt. Men finnes det noen medisinske fordeler? Kan du forlenge livet ved å trene?
BEVEGELSE = FRIHET = SANT: Å holde seg i form
er å holde seg fri. En kropp som ikke virker og
kan brukes, det er et fengsel.Lev lengre
Det er aldri for sent å begynne trene. Også etter fylte 50 år kan du forlenge livet ved å starte med fysisk aktivitet; selv jevnlige spaserturer øker overlevelse hos eldre. Og selv om du røyker og har høyt blodtrykk, vil dine leveutsikter bli bedre om du trener. Ekstra effekter av treningen er økt muskelmasse, mindre tap av beinmasse og mykere ledd og muskulatur.


Hjerte-/karsykdom og trening
Det finnes fire store risikofaktorer for hjertesykdom: høyt kolesterol, høyt blodtrykk, røyking og inaktivitet. Du kan trene hjertet på samme måte som annen muskulatur i kroppen. Hyppig trening bedrer hvilepulsen, blodtrykket og pumpekapasiteten per hjerteslag.


TRENINGSGLEDE: Det kan gi deg et godt utbytte i
form av mer energi og glede å trene. Prøv å holde
deg i form, det vil gi deg et bedre liv.


Effekt på kolesterolnivåer og angina/infarktsykdom
En aktiv livsstil senker risiko for hjertesykdom med 45 prosent (!!) i forhold til inaktive personer. En kolesterolfattig diett reduserer risiko for hjertesykdom kun hvis den kombineres med jevnlig trening.

Regelmessig aerob trening som spasering, jogging, svømming, sykling og aerobic er de beste treningsformene for hjertet, og fører til redusert mengde av LDL (dårlig kolesterol) og økt mengde av HDL (godt kolesterol) i kroppen. Studier har vist at forbrenning av 250-300 kalorier om dagen (45 minutter rask gange eller 25 minutter jogging) gir den beste beskyttelsen mot hjertesykdom. Vekttrening reduserer LDL-nivået ytterligere. Men vær tålmodig; trening i ett års tid kan være nødvendig for å oppnå signifikante endringer.

Høyt blodtrykk
Trening holder blodårene myke og elastiske, og senker blodtrykket. Inaktive har 35 prosent større risiko for å utvikle høyt blodtrykk enn personer som trener regelmessig. Også her er det moderat fysisk aktivitet som er mest effektivt. Studier har vist at en del personer som tidligere brukte medisiner mot forhøyet blodtrykk kunne slutte med dem hvis de kom i gang med regelmessig fysisk aktivitet. Unngå koffeinholdige drikker før treningen, da disse øker hjertefrekvensen og blodtrykket under trening.
TRENING FØRER TIL OPPBYGGING: Bevegelse er
et nøkkelord i livet. Både kropp og psyke er bygd
med tanke på bevegelse.


Hjertesvikt
Selv om trening tidligere ble frarådet for hjertepasienter, viser det seg nå at kontrollert trening med medisinsk veiledning ikke øker risikoen for hjerteinfarkt – tvert imot øker oksygenopptaket og blodstrømmen i arteriene.

Sukkersyke
Diabetes påvirkes også i positiv retning av trening. Følsomheten for insulin øker, blodtrykket synker, kolesterolnivåer synker og vekten reduseres. Også risikoen for å få diabetes reduseres ved moderat aktivitet. Bruker du insulin må du snakke med legen din før du starter med hard trening.

Hva med bein og ledd?
Bevegelsesapparatet er skapt for å beveges, og det er naturlig nok fordelaktig for både muskler, bein og ledd å holde seg i aktivitet. Trening holder musklene elastiske, leddene myke og øker kalkholdigheten og styrken i skjelettet. Går du ned i vekt, minsker også belastningen på store ledd og skjelettet. Trening forebygger slitasjegikt, osteoporose og kroniske muskelplager/smerter. Har du fått diagnosen osteoporose bør du være forsiktig med høyenergitrening, men heller bygge opp skjelettet med jevnlig moderat trening som for eksempel rask gange.

Ryggsmerter er en svært vanlig plage, og trening er svært viktig for å forebygge ryggsmerter. Overvekt, dårlig holdning og stress forverrer ryggsmertene, og treningen vil virke positivt også på disse faktorene. Svømming, gange og skigåing er fornuftige treningsmåter.

Og ikke nok med det!
Trening har positive effekter på forstoppelse, overvekt, muskelstyrke, reaksjonstid, humør og seksualliv. Det er holdepunkter for at trening også kan redusere risikoen for tykktarmskreft, prostatakreft og brystkreft, og i fremtiden vil det komme mer dokumentasjon på slike sammenhenger. Dessuten vil trening forhindre stive muskler og ledd.

Jevnlig moderat trening er en billig helseforsikring. Gjør treningen til en dagligdags aktivitet, og lev friskere, bedre – og lengre!


Artikkelen er hentet fra www.lommelegen.no.