Jostein Ødegården

0
367

EN LEVENDE KJEMPE: Jostein Ødegaarden er en av Norges største kroppsbyggere gjennom tidene. Han er i dag medarbeider i trim no as, og driver også eget foretak.

Jostein Ødegården

Født: 040668
Vekt:
Offseason ca.130 kg
Konkurranse: ca 110 kg
Sivilstatus:Forlovet med Line Berntzen.
Web side: www.josteinodegaarden.com
Barn:
Magnus (f.94), Johanne (f.99)
Treningspartner: Jostein Meen
Gym: Haralds Gym(Oslo)
Utdanning:
3 årig idrettslinje
Idrettsmassør
Personlig Trener skolen
Innehar også en del kurs som har innehold emnene ernæring, opptrening etter ryggskader osv.

Jobb:
Personlig Trener – Massør – Tilrettelegger treningsprogrammer og dietter (blodtype-, fettdiett) for privatpersoner og utøvere. Har gode referanser.

Hjelper Kroppsbyggere og Fitness utøvere med dietter og forberedelser til konkurranser. Har hjulpet flere toppidrettsutøvere i Norge med kosthold og trening. Er medeier i selskapet Body Support. Er medarbeider i trim no as, er skribent, programutvikler, programskredder, personlig veileder og analytiker av treningsopplegg (trening, kost, tilskudd, generell helse/sykdommer osv.).

Mål:
Stille kanon-definert til konkurransene, bli så bra som jeg kan bli. Å vite etter konkurransene at jeg har gjort alt jeg kunne

Jostein Ødegården – Tlf: 90 64 37 24

Selv representerer han mildt sagt en ytterlighet av det vi snakker om: En kjempe. Men vær trygg, man blir ikke slik uten at man virkelig jobber for det. Og det er ikke denslags jobbing som kreves for den gjennomsnittlige strandløve. Paradoksalt nok er Jostein Ødegården, ved siden av å ha en egen kroppsbyggerkarriere, mest opptatt av at vanlige folk skal trene for å styrke musklene og holde seg i form. Med sin abnorme svulstig-faste fremtoning er han klar over at de færreste vil betrakte ham som et reelt forbilde.

Spis deg sunn
Ødegården setter opp treningsprogram for den enkelte, men også dietter. Mat og trening henger sammen.- De fleste tror det holder bare å trene. At de kan spise omtrent hva de vil så lenge de trener. Men mye av det man tjener gjennom treningen går tapt med usunne spisevaner. Jeg snakker inngående med den enkelte om hva de liker og hvordan de spiser i dag, og forsøker å legge opp en diett som ligger så nær opp til dette som mulig. Enkelte hovedregler burde alle holde seg til om de vil ta treningen seriøst, mener Ødegården, og lister opp sine tips:

  • Spis lite og ofte (for å øke forbrenningen)
  • Spis sunt fett (olivenolje og fiskefett)
  • Unngå for mye karbohydrater (fint brød, ris og poteter bør spises med måte, sukker bør helst unngås)Det du spiser av fisk og kjøtt bør være av så ren og god kvalitet som mulig
  • Ikke spis store måltider sent om kvelden
  • Spis frukt og grønt. Ha for vane å skrelle deg en gulrot, en appelsin eller et eple når du er småsulten
  • Drikk mye vann
  • Spis mye fiberrik mat (grovbrød, knekkebrød)


Å nå målene
Selv sprader Jostein Ødegården aldri på stranden. Å gå rundt og leke Baywatch ville for ham være omtrent det samme som om Märtha Louise kledde seg ut som prinsesse og gikk og viste seg frem.

Her i landet kan det være plagsomt å være så stor som jeg er, mener han.

Det hender folk roper ting etter meg. I USA er det en helt annen kultur. Der kan jeg bli stoppet på gaten av dresskledte forretningsmenn som lurer på hvor lenge jeg har trent, hvordan jeg trener osv. Der har de litt andre idealer, som ikke alltid er så positive, men de har også evne til å verdsette noen som har kommet langt innenfor det de driver med. Her i landet skal man jo ikke stikke seg frem.

Hva er egentlig drivkraften din?
Som kroppsbygger er det tilfredsstillelsen ved å nå de målene jeg setter meg. Det samme gjelder i jobben min som personlig trener, men i samspill med andre mennesker. Jeg fører alltid dagbok som viser status for en person før han begynner treningen. Om han etter en stund blir motløs og føler at han ikke gjør fremskritt, viser jeg frem boken og peker på faktisk progresjon. Dette skaper ny motivasjon.

Treningsprogram
Jostein Ødegården lover at hvis dette programmet kjøres tre ganger i uken, blir virkningen merkbar i løpet av få uker. Øvelsene som vises her, tar for seg alle de viktigste muskelgruppene.

Før øvelsene:

Varm opp minst 10 minutter på tredemølle eller ergometersykkel. Strekk ut før du begynner å trene, så musklene ikke får «sjokk».

For alle øvelsene: Ta tre oppvarmingssett med 15-20 repetisjoner. Disse skal føles relativt lette. Deretter kjører du fire sett med 10-15 repetisjoner som skal være så harde at man mot slutten lurer på om man klarer å fullføre. Man må føle seg frem med vektene i forhold til dette. Gjør øvelsene langsomt: Det er tyngre, og effekten er mye større.

1. Benkpress. For brystmuskulaturen. Hold skuldrene lave, skyt brystkassen opp og frem og hold den der. Sitt helt rak mens du løfter vektstangen.

2. Knebøy. For lårmuskulaturen. Senk deg ned så lårene er parallelle med gulvet, hold ryggen rett (ikke krum), se rett frem på et fast punkt mens du går opp og ned (neier) med vektstang på skuldrene.

3. Sittende roing. For hele ryggmuskulaturen. Trekk kabelen mot navlen. Hold ryggen helt strak. Albuene skal ikke komme lenger bak enn ryggen.

4. Armbøy.(Bicepscurl) For biceps (forside overarm). Viktig å stå med rak rygg. Hold en vektstang i hendene. Stå helt stille under bevegelsene, bare armene skal røre seg. Armene strekkes helt og bøyes helt i sluttposisjon, opp mot hakepartiet.

5. Press over hodet.(Skulderpress) Armmuskulatur. Ha et skulderbredt grep om vektstangen, senk den ned mot nakken og opp til strake armer. Anbefales sittende. Stående kan den være skummel for ryggen.

6. Situps. For magemuskulaturen. Korsryggen skal alltid presses mot benken. Hendene skal holdes foran i brysthøyde. Hold aldri hendene bak hodet. Ikke bra for nakken.

7. Stang foran.(Franskpress) For triceps (bakside overarm). Hold albuene helt stille under bevegelsen. Stangen føres ned til pannen og strekkes opp til strake armer.

8. Tå og hev. For leggmuskulaturen. Få god strekk fra bunnposisjon til du står på tå. Hold vektstang på skuldrene. Minst mulig bevegelse i øvre del av kroppen.

9. Rull opp. For korsryggen. Len deg mot et skrått «brett» med støtte opp til magen. Senk overkroppen ned mot gulvet. Rull opp til kroppen er rett.

Ref/Tekst: VIBEKE HOLLEKIM Aftenposten interaktiv

 

Les også:
Jostein Ødegården :: Det er bedre å rives i stykker enn å ruste!


Jostein har skrevet mange gode artikler for iform.no – Søk på «Jostein ødegården» til venstre i menyen under iform.no søk, da kommer alt Jostein har skrevet fram