SPØRSMÅL & SVAR: En fotballspiller undrer seg over at en skade han har ikke er blitt bra igjen etter et helt år.FOTBALL OG SKADER: Kneskader er typiske skader
blant fotballspillere. Knærne får mye belastning, og
ofte oppstår det vridninger og vinkler på
belastningen som kan føre til både akutte og
kroniske skaderl
Spørsmål:
Jeg er en aktiv fotballspiller som for 1 år siden ble opperert for en fremre korsbåndsskade, og i et år nå har jeg hold på med opptrening. Rundt mai, juni i år begynnte jeg å bli bedre, det ble mye fotballtreninger og studering og fikk ikke tid til styrke trening på 1 mnd. etter denne mnd spilte jeg i norwaycup, og i vår 2 kamp spilte vi på en fryktelig hard gressbane. Da begynte jeg å få smerter i kneet. Ukene etter norwaycup hadde jeg nesten ikke kraft i kneet og klarte så vidt å gå på det. Siden da har jeg holdt på med mye styrketrening, også litt rolige fotballtreninger. Vi hadde en pause på 2 uker etter sesongen, og i disse ukene fikk jeg trent veldig mye styrke, og det kjentes ut som at smertene ble borte. men etter den andre fotballøkten så føles det som at styrken faller sammen, og jeg må gå ned fra 90kg “leg press” til 60 – 50 kg. Så nå får jeg liksom ikke hvilt ut kneet til å å kunne trene styrke.
Det jeg synes er så rart er at det nå har godt 1 år, og jeg har ikke blitt helt bra. Bør jeg framover ta en pause med spilløvelser og konsentrere meg om styrke i noen mnd framover? I tilfelle hvor mange mnd. før jeg tar opp spilløvelsene. Jeg bruker disse øvelsene til opptrening: Legpress, vippebrett, nedfall og leg extension. har du noen andre opptreningsmetoder evt. tips?


Begynner liksom å lure på hvor lang tid dette skal ta, en liten psykisk knekk begynner å danne seg 🙁
Svar:
Jeg antar og tipper at du har en skade her, som er relativt rask å få i orden. Ta ingen sorger på forskudd. Det har tatt lang tid kun fordi ting ikke har blitt gjort på rette måten. Dette her kan du bli fort 100% bra igjen fra.


La meg først fortelle deg “hemmeligheten” med fotballens utholdenhetstrening og kamper, versus styrketrening. Utholdenhetstreningen med løp og spill, er den treningsmengden du har som inneholder treningens hovedsaklige volum. Det er først og fremst volumtreningen som gir betydelig belastning på bindevevet (kroppens tauverk). Skaden din sitter i bindevevet.


Styrketreningen setter krav til muskelstyrken din og det sammentrekkbare muskelvevet. Hos utholdenhetsutøvere er bindevevet langt bedre trenet enn muskelstyrken. Dette betyr at når du kutter ut løp/spill/kondisjonstreningen, og kun trener disse styrkeøvelsene, så er det i realiteten hvile du holder på med, hva angår skaden din. Hvilket er helt riktig: Skaden din trenger hvile.
Så når skader “trenes opp”, så trenes de ikke opp. De trenes på en slik måte at aktiviteten er mye mindre enn den vanligvis er, og da blir aktiviteten hvile. Eller det trenes så lite, at skaden likevel får tid nok innimellom til å hvile ut. Skadet vev blir aldri, aldri, bedre av mer belastning. Det er jo innlysende i og med at det i utgangspunktet er for mye belastning som har fått hele smertesituasjonen til å dukke opp.


Styrkeøvelsene er selvsagt med å å tillate deg å trene “rundt” skaden, og du får også viktige konstruktive treningstiltak som holder deg borte fra inaktivitetens trussel om å tørne gal og gå på veggene. Du holder deg med other word i bevegelse.


I forhold til din skade virker dette for å ha kronifisert skaden din. Så fort det kommer daglig/ukentlig belastning på et skadested, vil denne belastningen holde tilbake, og forhindre kroppens reparasjonsprosesser. Belastningsskaden din er som et åpent sår som hele tiden prøver å gro. Hver gang du belaster dette, er som om du klorte rett ned i omtalte sår med fingre og negler. Du vet, med nok kloring ville såret ditt aldri gro.
Det du må gjøre for at dette her skal bli bra, er å først kutte ut all trening for smertestedet og avlaste dette. Se heftet Belastningsskader for metodikk, smertetolkning, periode uten ubehag/smerte, opptrapping av treningsmengde osv.


Så fort kneet er treningsklart, skal du bruke løpstrening som aktivitetsvariant. Du kan ikke kaste deg ut i full treningsmengde, men legge deg opp en plan uke for uke der du prosentvis/gradvis øker lengen og hyppigheten på løpingen. Hold et pent og rolig joggetempo gjennom hele opptrening. Her er det trening som tar sikte på å bygge opp tåleevnen i knærne dine det er snakk om.


Dette her burde være en god sak. Du har all grunn til å sette i gang og få knærne på rett kjøl. Det går de bare og venter på 🙂