DYRiSK SUNT MED KJØTT: Rent kjøtt er enda sunnere og mer slankende enn man tidligere har trodd, viser en ny undersøkelse.Kjøtt enda sunnereDet er den danske ernæringsforskeren Arne Astrup som har kommet frem til de nye og interessante resultatene. Astrup la fram undersøkelsen på et Matforsk-seminar på Ås.

RØDT KJØTT skal ikke være søtt.
Pass på hva du kjøper for noe.
Kvaliteten på maten er avgjørende
for hvorvidt det er bra å spise eller
ikke. Jo mer bearbeidet kjøttet er,
jo vanskeligere er det å vite hva
som har blitt puttet i maten din.
Direktelevering fra en norsk
bonde, det er drømmekilden.
Institutt for human ernæring i København har undersøkt 75 overvektige personer for å finne sammenhengen mellom proteinrik mat og vektreduksjon. Og funnene er entydig. De som spiser store mengder proteiner – i form av magert kjøtt som svin og kylling – går ned dobbelt så mye i vekt som dem som spiser lite proteiner. Årsaken er at protein gir en metthetsfølelse som varer lenger, sier Arne Astrup til Newswire.


Økt forbrenning
Funnene i undersøkelsen vekker oppsikt. EU-kommisjonen har bevilget 100 millioner danske kroner til å gjennomføre en større europeisk undersøkelse.


Til nå har vi funnet ut at å øke proteinmengden med opptil 25 prosent daglig gir store utslag på vektskålen. Samtidig holder man vekten mer stabil og forbrenningen øker, selv etter avsluttet slankekur, sier han.


EU-landene bruker nå opptil åtte prosent av helsebudsjettet på å behandle fedme. Den nye undersøkelsen skal gjennomføres av en rekke ernæringsinstitutter og universiteter i Europa.


Ikke skadelig
Mengden protein i kosten er et omdiskutert tema. Mange eksperter mener at for mye protein kan være skadelig. Norske ernæringsmyndigheter anbefaler et proteininnhold på 10 til 20 prosent av det daglige energi-inntaket.


Astrup avviser at et høyere proteininntak gir negativ effekt.
Funnene våre viser at nyrer, benvev og hjertet tilpasser seg økte mengder proteinrik mat, sier han.


Astrup mener at nordiske myndigheter etter hvert bør revurdere de generelle anbefalingene. Amerikanske myndigheter anbefaler for eksempel et daglig inntak av protein på 10 til 35 prosent.


Dersom EU-undersøkelsen også viser at et høyere proteininntak har positiv effekt på folkehelsen, er tiden inne til å endre anbefalingene både i Norge og Danmark. Men resultatene vil foreligge først om fire til fem år, sier han.Kontaktpersoner:
OFK, Opplysningskontoret for kjøtt, ernæringsfysiolog Vibeke Bugge, mob. 91 51 95 61


Institutt for human ernæring, ernæringsforsker Arne Astrup, e-post:arne.v.astrup@fhe.kvl.dk


Newswire er et oppdragfinansiert nyhetsbyrå. Denne artikkelen er skrevet for Opplysningskontoret for kjøtt og Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.