SPØRSMÅL & SVAR: Hva kommer det av at det kan kneppe og smelle i ledd under fysisk aktivitet?Spørsmål:
Jeg er en gutt på snart 16 år som har trent vekter osv. i omtrent ett år nå. Det som begynner å uroe meg er at jeg har blitt mer og mer løs i den venstre skuldra forøvrig. Hvis jeg veiver med den fra og tilbake sier det klikk, klakk og det slirer litt. Er dettte grunnet at jeg muligens har trent for tugt? Har minimal lyst til å bli ødelagt! Burde jeg kanskje trene litt lettere som f.eks. 20 reps på de forskjellige øvelsene og ikke så tunkt? Er foresten ca 180cm høy og veier ca 70kg. Har dere no forslag om hva jeg skal gjøre? Tenkte kanskje å dra til en lege eller fysioterapeut å høre hva jeg kan gjøre for no’!
Svar:
Det er ikke uvanlig at det kommer kneppelyder fra skuldrene. Man ser dette fenomenet i sammenheng med for tung trening. Enkelte utøvere har så sterk knepping i knærne ved knebøy, at det nærmest er smertefullt å bare være tilstede å høre på.


At du får en løs følelse av skulderen, kan være noe som også skyldes den samme treningen. Trøtte muskler, overtrente muskler, kan muligens få påvirket muskeltonusen sin, og etterhvert få en endret stabilitetstilstand.


Om du ikke har hatt pause i treningen din siste 4-6 uker, så deg 14 dager fri med god samvittighet. Deretter roer du ned treningen og kjører med lettere innsats og høyere rep-antall, gjerne rundt 20 reps. Overskuddstrening. Overskuddstrening. Overskuddstrening.