PIA MARLEN JOHNSEN – OM KOSTTILSKUDD: Hun er en av Norges beste på sitt felt, hun er profesjonell, og hun har forlengst funnet ut at kosttilskudd virker. Her får du noen innspill fra henne! Pia Marlen Johnsen:

   
 
 

I dag så blir det mer og mer fokus på et sunt kosthold og trening. Og tilbudet av forskjellige kosttilskudd på markedet bare øker. Dette i og for seg er jo kjempe positivt, men det er lett å gå seg vill i jungelen av forskjellige produkter. Mange av disse er ganske dyre i innkjøp, og det kan være vanskelig å vite hva man skal bruke pengene sine på. Jeg har prøvd mange, mange forskjellig produkter i forbindelse med trening og diett i årenes løp og tenkte jeg skulle dele med dere hvilke produkter som er mine favoritter. Dette er de som jeg bruker til daglig og som jeg har hatt merkbar effekt av.

Proteinpulver:
En selvsagt del av mitt kosthold. På diett tar jeg en shake kun etter trening, men utenom diett blir det gjerne 2-3 shaker om dagen. Skal du investere i kosttilskudd så er proteinpulver det du bør prioritere først. Det er vanskelig å få i seg nok proteiner gjennom et vanlig kosthold, og siden proteiner er musklenes byggesten er det alfa omega at man får i seg nok av disse. Det er helt nødvendig for restitusjon og muskeloppbygging. Du bør ta en shake rett etter trening og gjerne også til frokost. 

Glutamin og Taurin:

Dette er aminosyrer som kroppen produserer selv. Men om du trener så klarer ikke kroppen din å produsere nok til å dekke behovet. Derfor er det lurt å ta tilskudd av disse. Les mer her: http://www.iform.no/pub/art.php?id=261
Mange leverandører har gode glutamin tilskudd.

Multivitamineraler:
Et must! Men her er det stor forskjell i kvaliteten på de forskjellige produktene. Mange billige multi-vitamin/mineral tilskudd har dårlig opptak i tarmen. Det lønner seg å kjøpe et litt dyrere merke her med høy biologisk opptakelighet (bio tilgjengelighet). Hvis ikke risikerer du at det meste bare går ”rett igjennom”….. Tester viser at tilskudd med naturlige ingredienser tas best opp, slik at kroppen kan benytte seg av dem. Jeg handler på helsekost og Solaray er et av favoritt merkene. Deres produkter er naturlige og uten tilsetnings stoffer.

C-vitaminer:
C-vitaminer er en kraftig antioksidant med veldig mange gunstige effekter. Jeg tar ca 3 gram c-vitaminer om dagen. 1,5 gr om morgenen og kvelden. Dette er et kjempebillig kost tilskudd som alle burde bruke daglig.

Kalsium:
Spesielt for jenter er det viktig å få i seg nok kalsium med tanke på å forebygge benskjørhet. Jeg har lite meieri produkter i kosten min, derfor tar jeg bestandig et tilskudd av kalsium. I tillegg til å styrke benbygning og tenner så skal kalsium/kalsium pyruvate ha en gunstig effekt på fettforbrenningen. Riktig mengde kalsium i blodet er også nødvendig for at nervesystemet, musklene og hjertet skal fungere normalt. Man bør ta kalsium sammen med vitamin D og magnesium for best opptak og effekt. Det finnes produkter på helsekost som kombinerer disse.

Omega 3:
Jeg spiser veldig mye fett-fattig kost så derfor må jeg ta tilskudd av omega 3. Det meste av fett-inntaket jeg har kommer fra Omega 3 som er en essensiell fettsyre. Den er nødvendig for mange livsviktige funksjoner i kroppen, fettforbrenning og muskelrestitusjon. Udo`s Choice er en av favorittene sammen med Selolje og omega-3 kapsler.

Chrom:
Krom er nødvendig for kroppens omsetningen av karbohydrater, som igjen er nært knyttet til hormonet insulin. Sporstoffet har betydning for reguleringen av blodsukkernivået og kan dermed dempe trangen etter søtsaker.

ALA:
Er et av mine favoritt kost tilskudd, som jeg virkelig merker effekten av svært godt av. 

ZMA:
Dette tar jeg bestandig på kvelden før jeg legger meg. ZMA gir bedre søvn og øker egenproduksjonen av testosteron i kroppen. Magnesium er medvirkende til mer enn 300 metabolske funksjoner og prosesser i kroppen, og det er derfor viktig å ha optimale mengder tilgjengelig til enhver tid.

Kreatin:
Gir økt styrke, restitusjon og muskeloppbygging

Fatburners:
Mine favoritter er AlphaCut og RhinoForce. Disse og mange andre gode produkter finner du på www.powerexpress.se Her bestiller jeg de aller fleste produktene jeg bruker.

Det er jo selvfølgelig mange, mange andre produkter som kan være verdt å nevne.. Men her har jeg presentert de produktene som jeg bruker selv og som jeg synes er verdt å anbefale bruke penger på.


Pia Marlèn Johnsen
IFBB Figure Professional

Kosttilskudd er kommet for å bli, og med dagens forringelse av ernæringsemner, så kan det godt være at kosttilskudd er noe som blir bare mer og mer viktig.

Utøvere har gjennom en årrekke sett og erfart at kosttilskudd kan gi dem bedre resultater både på trening og i konkurranser.

Dersom du skal begynne med kosttilskudd, så bør du velge først og fremst de beste og mest populære basistilskuddene som i dag er å finne. Disse er vitaminer/mineraler, proteintilskudd og/eller kreatin. Deretter kan du eksperimentere deg fram til hvilke andre tilskudd akkurat du og din kropp svarer positivt på.