Kosttilskuddet kreatin er kjent for å forbedre treningsresultater. Forskning viser nå at dette tilskuddet også kan øke hukommelsen og intelligensen din!

   
 
 

Kreatin er en naturlig bestanddel i muskelvev. Kreatin har vært et populært emne å tilføre gjennom supplementering for å øke muskelstryke, størrelse og forbedre prestasjoner hos både styrketrenende og utholdenhetsutøvere.

Eksperter sier at kreatin spiller en rolle i å bevare energinivået i hjernen, og de har en teori som tilsier at inntak av kreatin faktisk kan øke hjernens mentale ytelse og funksjoner.

Forskere fra Universitetet i Sydney og på Macquarie Universitet, begge i Australia, utførte forsøk ved å bruke kreatintilskudd på 45 unge, voksne menn.

I forsøkene benyttet man vegetarianere, av den grunn at kjøtt i enhver diett er en kraftig kreatinkilde, noe som ville gjøre det vanskelig å måle effekten av kosttilskuddet kreatin samt å måle hvor høyt den enkeltes kreatininntak reelt var.

   
MANGE MERKER AV SAMME SORT: Kreatin har
mange produsenter.
 

De frivillige ble fordelt og tildelt enten kreatin eller uvirksomme piller (placebo) i en periode på seks uker.

Evnen deres til å repetere og huske lange tallkolonner, samt en generell IQ-test ble brukt som oppgaver for hjernen.

Forskerne som ble ledet av Dr Caroline Rae, fant at supplementene med kreatin så ut til å ha en positiv effekt, i alle fall en kortsiktig effekt, på hjernens funksjonalitet og energinivå. At deres forsøk viser at kreatinets effekt har – i alle fall- en kortsiktig virkning, understreker og verifiserer det kroppsbyggere og andre utøvere i en årrekke har visst: Kreatin må kjøres i sykluser med pauser mellom, for at kreatinet skal fungere. Det bygger seg altså opp en tolereranse overfor kreating. Reseptorfølsomheten kan kun nedreguleres gjennom avbrekk som gjør at kroppen bygger ned igjen sitt forsvar mot et naturlig for høyt nivå av kolestrol.

Dr Caroline Rae uttalte: ”Begge disse testene for hjernen krever rask hjerneenergi, og IQ-testen ble gjennomført under tidspress. Resultatene var klare innenfor begge testgrupper og i begge forsøkene.

Tilskuddet av kreatin ga en markant og målbar økning av hjernens energinivå og funksjonalitet.

 

Kilde: Studiet publisert i Royal Society journal Proceedings B.