Langkjøring er et meget godt alternativ til intervalltrening.

Skal du ha fart på din evne til å forbrenne fett til og med under hvile, så må du komme i bedre form. Jo bedre form du er i og jo mer utholdenhet du har, desto mer vil kroppen forbrenne fett. Når du er i god form øker du forbrenningen og “forbrenningsovnen” skrur seg heftig opp.


Langkjøring er et meget godt alternativ til intervalltrening. Det trenger ikke bety at du skal holde på i flere timer. Du kan kjøre i 30-60 min og fremdeles kalle det langkjøring. Det du skal ta utgangspunkt i når du skal på lankjøringstrening, er å holde jevnt tempo uten å stivne i beina underveis. Du skal kjenne at kroppen jobber, men bare ikke akkurat så hardt at du kjenner at du stivner. Du må hele tiden konsentrere deg om pusten og beina, så du ikke går over grensen og det blir for tungt. Med en gang du kjenner at du begynner å bli stiv, så må du senke farten litt. Samtidig skal du ikke senke farten for mye. Du skal prøve å ligge rett under grensen hele tiden.Det er lurt å ha med seg en pulsklokke. Kikk på klokken ofte, og bestem deg for å holde et visst tempo i så og så mange minutter. Kjenner du deg pigg, så øk farten hvis du føler du kan. Blir du helt utslitt og pusten blir for tung, så senk farten litt. Kjenn etter hele tiden. Når du har jobbet i et visst tempo i noen minutter og så senker farten litt så vil du raskt kjenne om dette var for mye for kroppen eller ikke. Spør deg selv om du kan klare å holde denne farten for eksempel de siste 20 minuttene. Kroppen svarer faktisk når du har en slik indre dialog med deg selv. Du vil “føle” hvor langt du kan strekke deg. Du må rett og slett prøve deg frem.


Ofte tror man at det ikke går an å holde høy fart så veldig lenge. Men kroppen takler som regel mer enn vi aner, og når man da senker farten, kjenner man at man lett kan øke den igjen uten at man føler deg uvel. Men det er klart at hvis du kjører deg selv alt for hardt, så vil du kanskje ikke klare å holde en nokså jevn fart under hele økten. Det er ikke meningen. Da må du roe deg ned ett hakk.


De første ti minuttene burde brukes til oppvarming. Dermed øker du gradvis intensiteten. Du skal puste relativt tungt og beina skal jobbe ganske hardt, men uten at du plages av melkesyre. Økten skal oppleves som kontrollert og stort sett behagelig.


Du kan gjerne kombinere dette med intervalltrening. Ikke i samme økt, men for eksempel kjøre intervall og langjøring annen hver gang. Husk at du ikke bør gå i gang med en ny kondisjonsøkt før det har gått minst ett døgn. Hvis du kjenner det svært godt etter ett døgn, så kan du gjerne vente to døgn. Hvis du ikke er godt trent fra før br du starte med to øker i uken. Etter ca tre-fire uker kan du øke til tre økter. Når du føler deg klar kan du ta hele fire økter i uken. MEN; Du MÅ kjøpe noen ordenlige sko til slik trening. Du kan få plagsomme skader hvis du ikke tar godt vare på bena dine. Ikke spar en eneste krone på gode joggesko. Kjøp de skoene som sitter best, med god demping og støtte. Kjøp nye sko 1-2 ganger i året (avhengig av hvor ofte du bruker dem).


Da er det bare å komme i gang! Dette vil garantert få deg i knallform raskt!