LIVSFARLIG: Antipsykotiske medikamenter kan nedsette testosteronproduksjonen til lik inntil null

0
328

ADVARSEL! Dersom du bruker antipsykotiske medikamenter bør du snarest få sjekket at hormonsystemet ditt ikke er negativt påvirket. Faren er overhengende for at testosteronnivået ditt kan være inntil helt skakkjørt.

Antipsykotiske medisiner kan føre til alvorlig nedsatt testosteronproduksjon

Dr.med. Håvard Bentsen, Postdok. stipendiat ved Aker sykehus, Klinikk for psykiatri og redaktør for www.schizofreniforum.org, skriver i en artikkel at så mye som halvparten av alle som bruker antipsykotiske medikamenter får bivirkningen ”Hyperprolaktinemi”. Det er en bivirkning som forårsaker at hypofysen setter i gang en overproduksjon av hormonet Prolaktin.


Høye nivåer av prolaktin kan hemme samspillet mellom hypothalamus, hypofyse og de kjønnshormonproduserende organene, slik at nivået av testosteron reduseres hos menn.


Sitat Dr.med. Håvard Bentsen:
”Betydningen av hyperprolaktinemi både på kort og lang sikt er så stor og så lite erkjent, at den fortjener en lederartikkel i schizofreniforum.org.”


”Alvorlige langtidsfølger er økning i faren for osteoporose, hjerte- og karsykdommer og kreft. Hyperprolaktinemi senker østrogennivåer, noe som øker nedbrytning av trabekulært ben, faren for benskjørhet og benbrudd.”


Verstinghistorie avdekker potensiell, alvorlig bivirkning
Historien omfatter en mann som brukte antipsykotisk legemiddel i en seksårsperiode (det spesifikke legemiddelet han brukte heter Zyprexa). Intetanende om den fatale virkningen legemiddelet hadde på testosteronproduksjonen, så fortsatte han altså å ta medikamentet gjennom hele seks år før han fant ut at testosteronnivået var nede på nær lik null. Han mistet potensen og sexlysten, han ble ekstra nedstemt og med å føle seg heller lite tilpass, og muskelmassen hans avtok mens kroppsfettet økte. Det ekstremt lave testosteronnivået førte også til at benbygningen ble inntil sterkt svekket. Han forteller at han er stiv som en stokk om morgenen og at han verker i knærne. I tillegg førte Zyprexaen til at han utviklet diabetes. Per i dag så legges det opp til søksmål og rettssak, og i den forbindelsen så er han ikke alene. Legemiddelfirmaet bak Zyprexa har måttet betale ut erstatninger til tusenvis av pasienter.


Bruker du antipsykotiske medisiner? Sjekk hormonene dine!
Verstingtilfellet skjønte selv etter seks år nær sagt liggende, at noe var alvorlig feil med kroppen, da han begynte å få melk i brystkjertlene sine. Det forteller at det kvinnelige kjønnshormonet østrogen er det hormonet som i kroppen er det dominerende. Det betydde at hans testosteronnivå var lavere enn østrogeninnholdet! Testosteronproduksjonen hans var og måtte være nær lik null. En legesjekk og blodprøver konstaterte hans mistanke. Kroppen hans produserte så godt som ikke noe testosteron.
Selskapet bak Zyprexa har betalt
erstaninger og bøter i hytt og pine.
Det har bevisst skjult forsknings-
resultater som avdekket alvorlige
bivirkninger.
Kuttet ut medisinen og ble frisk
Han kuttet ut zyprexaen så fort han forstod at dette måtte være grunnen til den alvorlige hormonsvikten og ganske riktig. Etter bare 2-3 uker begynte testosteronnivået å ta seg opp, og per i dag så er han blitt frisk, oppegående og vital igjen, men en rekke skadevirkninger vil fortsatt kunne gjøre seg gjeldende, som for eksempel benskjørhet og verking i ledd.


Pasienter som bruker antipsykotiske legemidler bør sjekke hormonnivåene sine jevnlig. Dersom du finner ut at testosteronnivået ditt er lavt eller lavere enn normalt, så bør du vurdere seriøst å enten prøve ut andre medisiner eller rett og slett kutte ut å ta noe som helst. Det er særdeles viktig at kroppens oppbyggende hormoner er til stede hos den som bedriver trening og slanking og vil leve og være sunn og frisk. Testosteron spiller en vesentlig rolle når det kommer til kroppens evne til å bygge, utvikle seg og være sunn og frisk. Lavt testosteronnivå kan føre til en rekke plager både fysisk og psykisk.