Vi mennesker preges av den atferden vi oppviser, og vi har alt for lett for å gjøre de tingene vi vet fungerer fra tidligere.

Vi mennesker preges av den atferden vi oppviser, og vi har alt for lett for å gjøre de tingene vi vet fungerer fra tidligere.


Har du flere ganger tidligere satt deg mål og ikke nådd dem, er det på tide å revurdere taktikken. Kan jeg gjøre tingene på en annen måte?


En ”tyv” er lyntanker. Dette er innlærte atferdsmønstre som kunne synes hensiktsmessige tidligere. Dette er atferd vi har lett for å ty til når vi kommer i situasjoner som likner de vi har vært i tidligere, noen ganger så langt tilbake som i barndommen.


Tenk deg at du hadde gjordt noe galt, og du visste det vanket kjeft når du kom hjem. Brev hjem fra skolen. Hva gjorde du? Gjemte deg, løy for å slippe billigere unna, lot være å gå hjem, mistet brevet? De fleste av oss hadde flere typer atferd for å slippe unna det ubehaget vi visste ville komme.


Selv døyvet jeg ofte ubehaget med å spise, og gjerne noe søtt. Nyere forskning viser at mat, og særlig søte ting, utløser dopamin fra hjernen, kroppens eget narkotikum. Det gikk som det måtte gå, etter få år i opposisjon til mine foreldre, var jeg i ferd meg å bli klassens tyngste. Heldigvis hadde jeg en lærer, som også var trener på et fotballag, som så utviklingen. Etter en alvorsprat etter skolen, innså jeg hva jeg måtte gjøre.


Problemet var bare at det å få i meg noe søtt når jeg møtte vanskeligheter, var et innlært mønster hos meg. Også senere ble det alt for lett å ty til søtsaker. Heldigvis klarte jeg enda en gang – dette er over 20 år siden – å ta meg sammen.


Jeg hadde allerede på denne tiden et etablert treningsmønster, noe som hjalp meg. Jeg kunne ganske enkelt ikke bli for tung om jeg ønsket å hevde meg på sykkelen, eller i den idretten jeg drev med. Jeg ble vâr de tankene som gjorde seg gjeldene hos meg – lyntanker som fòr gjennom hodet mitt – behovet for noe søtt når jeg kunne trenge trøst.


Er du klar over dine lyntanker? Hva gjør du når du vet du burde trene, men velger det bort framfor et TV program? Hva gjør du når trangen til noe søtt tar overhånd, eller da du tar det lille ekstra du vet du ikke trenger?


Du har flere muligheter. Om du er glad i søte ting, er det lurt er å ikke ha noe i huset du kan kaste innpå når lysten er der. Må du ha søtt, må du dra på butikken for å kjøpe det. Skal du betale bensin, vent til neste bensinstasjon – og se om søthungeren er like sterk da. Om du ikke har lyst til å trene, gjør en avtale om at du i alle fall skal dra til senteret. Om lysten fremdeles ikke er der etter 10 minutter på mølla eller ergometersykkelen – dra hjem igjen. Antakelig er du overtrent, og lysten kommer tilbake etter noen dagers hvile.


Det viktigste for å nå målene dine, er å bli klar over hva som styrer tankene dine. Du kan fokusere på det positive, se deg selv når du har nådd målet. Det viktigste er imidlertid å bli bevisst hva som er som er din tyv – og som stjeler fokus. Det koster å holde formen, det er ikke lett å dra ut når mørket har senket seg – men det betaler seg i form av mer overskudd i hverdagen, friskere utseende – og et lengre aktivt liv.


Lykke til!


Din coach og veileder
Truls Eskelund