Dette er kanskje betegnelser som høres litt avansert ut. Det er det nok ikke. Her er en rask innledning i grunnleggende ernæringslære.

Dette er kanskje betegnelser som høres litt avansert ut. Det er det nok ikke. Her er en rask innledning i grunnleggende ernæringslære.

 

Matens innhold er avhengig av innholdet av de energigivende næringstoffene fett, protein og karbohydrat. Det er dette som ofte kalles makronæringstoffer. Fett gir omtrent dobbelt så mye energi per gram sammenlignet med karbohydrater og protein. For dem som driver med sport og da særlig utholdenhetsidretter er det viktig å ha mest mulig lagre av glykogen, slik at man kan yte lenge og tungt. Kroppens glykogenlagre er avhengig av kosthold og spesielt avhengig er det av hvor mye karbohydrater som inntas. Sammensetningen av kostholdet før trening eller konkurranse er derfor svært avgjørende for prestasjonene.

 

 

For å bedre utholdenheten har man gjort studier der man har prøvd å øke kroppens fettforbrenning ved bruk av; faste, L-karnitin, fett av mellomlange fettsyrer, fett av lange fettsyrer og høyfettdietter. Disse studiene har vist liten eller ingen effekt. En ting som er sikkert er at for en som trener flere økter hver dag, kan vedkommende ha et økt proteinbehov på nesten 100% over anbefalingene.

 

Så hva er mikronæringstoffene?
Mikronæringstoffene er en samlebetegnelse på vitaminer, mineraler og sporstoffer som mennesker er avhengig av å få gjennom kosten. Det er liten risiko forbundet med et høyt inntak av vannløselige vitaminer, men når det gjelder fettløselige vitaminer kan det medføre helserisiko. For eksempel kan høye doser av vitamin A og D være skadelig. Utilstrekkelig inntak av jern over tid kan føre til jernmangel og redusere prestasjonsevnen. For høyt inntak av jern medføre helseskade. Kalsium er viktig for beinhelsen og et tilstrekkelig inntak av vitamin D er viktig for opptak av kalsium i tarmen.

 

Så hva forteller læren om makro- og mikronæringstoffene oss? Jo, hvis du bruker kroppen mer enn en gang om dagen og arbeidet er tung eller varer lenge så må du passe på å få i deg mye proteiner, nok karbohydrater og vitaminer i riktige doser. Slik vil du kunne nå dine beste resultater.

 

Kilde: Norges Idrettshøgskole, “Mat og prestasjon”. Pensum til emnet “Kostveileder”.