Verdt å vite om makspuls.

Makspuls kan defineres som det maksimale antall ganger hjertet kan slå i løpet av et minutt. Den øvre grensen av pulsen er genetisk betinget, så makspulsen er ikke trenbar. Makspuls synker med alderen (med rundt et slag i året), og kan variere fra aktivitet til aktivitet. Det er ingen sammenheng mellom makspuls og hvor godt/dårlig trent du er.

 

Formel: 220-alder=makspuls.

 

Dette er en tommelfingerregel. Det er viktig å merke seg at det er store individuelle forskjeller, derfor er formelen (eller andre formler) ofte utbrukelige dersom du vil ha et nøyaktig mål.

 

Hvorfor bør du vite din egen makspuls?

 

Kjenner du makspulsen din, kan du trene mer effektivt og smartere. Makspuls gir deg en indikasjon på om du varmer opp riktig, om du trener for hardt eller om du ligger i riktig treningssone. Når du kjenner din egen makspuls vet du hvor du skal ligge med tanke på intensitetssoner, eller i prosent av maks. Dette gjør at du kan styre treningen din bedre i forhold til dine treningsmålsettinger.

 

Hvordan kan du selv teste makspulsen?

 

Du kan selv teste din egen makspuls. Jeg anbefaler at dette gjøres ved løping i motbakke eller på tredemølle med 6-12 graders stigning. Metode 2 er noe mer omfattende og oppleves som mer utmattende for den som tester seg. Bruk gjerne pulsklokke når du tester. Den høyeste verdien defineres som makspulsen din.

 

Når du skal teste makspuls er det viktig at du er restituert og uthvilt. Det kan også være lurt å alliere deg med en venn som kan motivere deg til å presse deg maksimalt.

 

Metode 1:

 

Oppvarming med økende intensitet i ca ti minutt. Deretter et løp på 4 minutt hvor du øker intensiteten underveis. Det siste minuttet henter du ut alt av krefter. Mål pulsen med en gang du er ferdig.

 

Metode 2:

 

Oppvarming med økende intensitet i ca 10 minutt.

 

Løp et drag i lett oppoverbakke i fem minutt hvor du blir tungpustet.

 

</SPAN>To minutter aktiv pause (hold deg i bevegelse).

 

Løp i tre minutter der du jobber nærme maks, kraftig andpusten, men uten å bli alt for stiv/sur i muskulaturen.

 

To minutter aktiv pause.

 

Til slutt løper du i to-tre minutter hvor du tar deg helt ut,og løper til du ikke orker mer. Du skal ikke ha mer å gi når du har fullført.

 

Dersom du har høyt blodtrykk, hjerteproblemer eller er i generell dårlig form bør du konferere med lege før du går i gang med testing.

 

Med dette ønsker jeg deg lykke til med testing av makspuls.